söndag 28 februari 2016

Billie. Avgång 9:42 till nya livet

Sara Kadefors är tillbaka med en ny mellanåldersbok: Billie. Avgång till nya livet som dessutom, enligt Bonnier Carlsens hemsida, är första delen om Billie. Och att vi kommer att se mer av Billie ser i alla fall jag fram emot, för oj vad jag gillade henne.

Läs mer på adlibris eller bokus
Billie är stadsungen från Stockholm som fosterhemsplaceras i lilla Bokarp ute på vischan. Billies mamma lider av MS och har därför svårt att ta hand om Billie, som snarare har vant sig vid att vara mamma till sin egen mamma. Men nu har socialen slagit larm och Billie ska få komma till en "riktig" familj. Och även om det bara är tillfälligt som Billie ska bo hos familjen Persson är hon så klart mån om att försöka passa in. Men det är inte helt enkelt.

Det finns så många regler att följa när man lever i en "normal" och "vanlig" familj. Regler som tydligen är jätteviktiga som till exempel att alla ska äta samtidigt, ingen får gå från bordet innan alla har ätit och att sängen ska bäddas och en massa andra viktiga saker. Följer man inte reglerna märker alla av den dåliga stämningen som följer därpå, men ingen annan än Billie tycks märka hur kallt det är hos familjen Persson. Eller att mamman emellanåt får något frånvarande i blicken, att pappan är överhurtig och att syskonen mest bara vill stänga in sig för att vara för sig själva. Vad är det som inte stämmer med familjen Persson egentligen?

Billie. Avgång 9:42 till nya livet är en varm berättelse om att passa in. Billie skildras som en stark och kavat tjej med stort hjärta och god iakttagelseförmåga. Hon lyckas jättebra med att anpassa sig och passa in även om hon också lyckas röra om lite i grytan och sätta fingret på saker som kanske inte är riktigt som de borde. Det är också rätt befriande att få läsa om en tjej med jobbig bakgrund som varken deppar ihop eller som framstår som ett bråkigt problembarn utan som bara är en helt vanlig tolvåring.

Det enda jag tycker är synd är att man gjort omslaget så rosa. Inte en chans att killarna kommer att ta i denna bok som i övrigt absolut inte är "tjejig". Dock kan den här funka bra som högläsningsbok också och på så sätt hoppas jag att även en hel del killar kommer att tilltalas av den här berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar