lördag 27 februari 2016

Vem som helst utom Ivy Pocket

Se mer på adlibris eller bokus
Ivy Pocket är en fenomenal tolvåring! Utomordentligt begåvad, charmar brallorna av alla, godhjärtad, modig och klipsk - plus att hon besitter en massa andra fantastiska egenskaper. I alla fall om man frågar Ivy själv. Skulle man fråga vem som helst annars så hade hen beskrivit Ivy som en vandrande katastrof.

Uppvuxen på barnhem har hon de senaste åren arbetat som kammarjungfru åt olika aristokratiska familjer i London. Men nu har det hänt igen. Ivys arbetsgivare har övergett henne, påstår sig ha fått nog, vill inte längre kännas vid flickan och har därför dumpat Ivy i Paris av alla ställen. Ivy har inte ett öre på fickan och har inte heller en susning hur hon ska ta sig tillbaka till England när en döende hertiginna kommer till hennes undsättning. Hertiginnan av Trinity lovar att se till så att Ivy kommer tillbaka till England om hon bara utför ett uppdrag åt henne. Uppdraget är väldigt enkelt och går ut på att leverera ett speciellt diamanthalsband till en bortskämd flicka och överlämna detta på hennes födelsedag. Inget konstigt med det. Förutom att den här diamanten, eller klockdiamanten som den kallas, både kan sia om framtiden och berätta om det förflutna. Och att det kanske vilar en förbannelse över halsbandet. Och att det möjligen är så att det finns skurkaktiga typer som är ute efter att komma över den här klockdiamanten. Inget konstigt alls alltså.

Klart att Ivy Pocket antar uppdraget. För det första behöver hon ju komma hem och för det andra så är hon rätt flicka för uppdraget! Det är svårt att inte gilla Ivy Pocket trots (eller kanske just på grund av) att hon är så osmidigt uppriktig och rättfram. Dessutom har hon otroligt dåligt omdöme och en synnerligen skev självbild, vissa skulle nog kalla det storhetsvansinne rent utav.

Vem som helst utom Ivy Pocket är skriven av pseudonymen Caleb Krisp och är ett humoristiskt äventyr som utspelar sig i typisk brittisk överklassmiljö. Skurkarna är uppenbara och enkla att identifiera men händelseförloppet är mer oförutsägbart och vissa trådar lämnas löst hängande för att kanske knytas ihop i nästa bok om Ivy Pocket. Vem som helst utom Ivy Pocket är ett snyggt förpackat äventyrsmysterium med väldigt tilltalande illustrationer. Men helt ärligt tror jag att många i den tänkta målgruppen (tjejer 9-12 år) kommer att tycka att boken är för tjock. Men jag kan ha fel. Det hoppas jag i alla fall.

Tack Modernista för rec.exet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar