onsdag 2 mars 2016

Det handlar om dig

Finns t.ex på adlibris eller bokus
Att drabbas av kärleken. Att bli så djupt förälskad att det inte går att tänka på något annat än du, du, du. Visst är det underbart! Och skitjobbigt på samma gång. Jag skriver om du i Det handlar om dig. Sandra Beijer döljer skickligt huvudpersonernas namn för läsaren och får därmed också till ett tilltal som gör att man känner att man kommer väldigt nära huvudpersonen. Bokens Jag är en snart sextonårig tjej som går på gymnasiet. Fritiden består av cafébesök och fikor och på helgerna fest, fyllor och hångel. Det är på en fest som hon första gången träffar Honom. Han som är Du och som svär på ryska och har blanka ögon och luktar himmelskt.

Det blir svindlande möten, trevande osäkerhet, chanser och tillfällen som går förlorade innan Jag och Du äntligen blir Vi. Det är ljuvt och det är kärlek när det är som bäst. Men så skiter det sig, misstag begås och Vi finns inte längre. Men det går inte att glömma. Det är omöjligt att sluta tänka på Honom, vad han gör nu, vem han är med. Det handlar fortfarande om honom.

Det handlar om dig går upp och ner som en berg- och dalbana. Eller som en förälskelses alla stadier. Det handlar om både den försiktiga nyfikna kärleken och den självdestruktiva smärtsamma kärleken. Den när man inte kan släppa taget och istället klamrar sig fast vid vartenda halmstrå av hopp. Även om man inte borde.

Alla som någon gång varit riktigt riktigt kär kan känna igen sig i bokens alla känsloyttringar. Det handlar om dig är en känsloexplosion och en väldigt snabbläst sådan. Varje kapitel är oftast inte mer än en sida lång och därför går det nästan svindlande snabbt att läsa. Språket är snudd på poetiskt och överhuvudtaget är detta en väldigt välskriven bok. Jag hade inga direkta förväntningar på denna Beijers debutbok, men att hon verkligen kan skriva det står i alla fall helt klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar