måndag 14 mars 2016

Singers melodi

Finns bl.a. på bokus eller adlibris
Singers melodi är en vemodig berättelse om ett sjölejon som mitt i natten rövas bort från sina föräldrar och från havet när han är liten. Sjölejonet hamnar på en cirkus där han får uppträda och jonglera med bollar och där han förtrollar publiken med sin vackra sång som handlar om hans längtan efter havet och efter sin familj. Det är för att han kan sjunga så vackert som Singer får sitt namn. På cirkusen finns också en pojke, Manfred, som blivit lämnad av sina föräldrar lejontämjarna. Manfred och Singer blir de bästa vänner och växer tillsammans upp på cirkusen.

Men ju äldre Singer blir desto större blir hans längtan efter havet. Och så en dag är apelsinlådan som Singer brukar sova i plötsligt tom. Singer är försvunnen. Manfred blir orolig och förstår till slut att Singers längtan efter havet blivit för stor och svår. När han pratar med de andra djuren förstår Manfred också att flera av djuren även de saknar något, att de också har en slags havslängtan, en längtan efter något de inte längre har. Manfred och de andra djuren tycker inte de kan lämna Singer ensam med sin längtan och Manfred ger sig av för att leta upp sin bästa vän. Bara han inte kommer för sent.

Skådespelaren Vanna Rosenberg har skrivit en drömsk barnbok om familj och tillhörighet, längtan och saknad och som lämpar sig bra för högläsning då boken kan bjuda in till samtal om vad just en familj är. Men det jag gillar bäst med Singers melodi är faktiskt de vackra illustrationerna av Cecilia Heikkilä. För även om jag gillar temat med familj och tillhörighet i Rosenbergs bok så skaver det lite att cirkusen i slutändan får fortsätta att stå för en positiv och förtrollande sinnesbild trots att den faktiskt har orsakat både sorg och saknad hos flera av djuren som lever på cirkusen. (Även om nu många av djuren säger sig ha funnit en ny familj i cirkusen)

På Spotify finns förresten Singers melodier som är ett soundtrack till boken och där man förutom Singers melodi bland annat kan lyssna på Skäggiga damens sång och sälen Violas sång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar