måndag 4 april 2016

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

I pocket hos adlibris eller bokus
Frankie Landau-Banks kommer tillbaka till skolan, den högt ansedda elitskolan Alabaster, efter sommaren med helt andra förutsättningar än under sitt första år som elev på skolan. Under sommaren har Frankie vuxit, inte bara på längden utan även på andra håll och kanter. Med andra ord: Frankie har helt enkelt genomgått en askungeförvandling under sommaren och blivit vrålsnygg! Så snygg att sistaårseleven Matthew, som Frankie trånat efter hela förra året, äntligen lägger märke till henne.

Matthew tillhör skolans populära gäng och i hans sällskap får Frankie en helt ny social status och tillträde till ett helt nytt umgänge. Men trots att Frankie är upp över öronen kär i Matthew och älskar den uppmärksamhet han ger henne så kan hon ändå inte låta bli att bli besviken på att det han verkar tycka bäst om med henne är hennes utseende och litenhet - inte att hon är smart eller rolig. Och hon blir gång på gång besviken när han väljer att hänga med killarna istället för med henne - trots att de två redan gjort upp planer. Frankie har snabbt snappat upp att Matthew och hans vänner ingår i det hemliga och exklusiva sällskap som funnits på skolan sedan årtionde tillbaka. Det hemliga bassetsällskapet fanns redan då Frankies pappa gick på skolan och det är känt för att till exempel anordna fester eller hitta på spratt för att gäcka skolledningen. Bassettsälskapet är uteslutande för killar och Frankie har alltså inte ens rätt att känna till vilka som ingår i sällskapet, men det räknar hon snabbt ut. Hon känner sig provocerad av att vara utesluten enbart på grund av sitt kön och hon beslutar sig för att i hemlighet infiltrera sällskapet och visa dem vad hon går för och i förlängningen hoppas hon att Matthew även ska erkänna och se upp till hennes intelligens på samma vis som han beundrar hennes utseende.

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks är en intelligent och rolig roman som ifrågasätter mossiga könsnormer och som lyfter fram feminism utan att bjuda på en massa pekpinnar och det gillar jag verkligen! Och jag gillar hur E. Lockhart beskriver Frankies dilemma och de svårigheter som kan uppstå när man å ena sidan försöker stå upp för sina rättigheter och å andra sidan är är så kär att man i nästa sekund är redo att skita i det man tycker är rätt och riktigt bara för att få känna de lyckokänslor som uppstår när ens pojkvän bländar iväg värsta smajlet mot en. Men Frankie lyckas stå på sig och hon lyckas trots allt dräpa lilla gumman för gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar