onsdag 6 april 2016

Hej Ruby

Läs mer på adlibris eller bokus
Linda Liukas är programmerare, illustratör och sagoberättare från Finland. Hon menar att programmering och kodning är 2000-talets motsvarighet till läs-och skrivkunnighet och att man måste förstå hur datorer och datorprogram fungerar. Och därmed föddes idén till Hej Ruby. Äventyr i datorernas magiska värld. 

Hej Ruby Börjar med en berättelse i vilken vi får lära känna en flicka vid namn Ruby. Ruby är ensam hemma och har tråkigt. Då hittar hon ett vykort med ett uppdrag som hennes pappa lämnat till henne. Det finns fem ädelstenar som hon måste hitta och få tag på. Men hur hon ska lösa uppdraget får hon själv klura ut.

Och hur Ruby lyckas med att utföra uppdraget är själva poängen med den här boken. Hej Ruby vill introducera datalogiskt tänkande hos barn och efter själva berättelsen kommer en väldigt bra och pedagogisk övningsdel i vilken Rubys tankesätt, hennes närmande till problemen och hennes lösningar förklaras. Fler övningar tillkommer där man själv kan testa att lösa problem på samma vis som Ruby gjorde. Begrepp och termer förklaras på ett någorlunda lättbegripligt vis och överlag tycker jag det här känns som en jättebra bok att använda i skolan om man vill introducera programmering och kodning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar