fredag 29 april 2016

Offerträdet

Finns t.ex. på adlibris eller bokus
Det är fredag. Alva och Freja genomlider en av de allra sista lektionerna på Odenviskolan. SO-läraren Torbjörn går på om gamla vikingaseder. Asatro och offerritualer. Nästan ingen lyssnar. Nästa vecka går klassen ut nian och tankarna är på annat håll. Som vanligt har skolan lyckats få alla avgångselever att nå målen och gå ut med godkända betyg. Alla utom Freja. Det här har inte hänt sen Filip Håkansson för flera år sedan blev underkänd. Filip försvann i och för sig spårlöst alldeles innan avslutningen, så hans betyg räknas knappast i statistiken. Men det kommer Frejas betyg att göra.

Och vad gör man om man riskerar att gå ut högstadiet med underkända betyg? Man fixar sig helt enkelt in i betygssystemet och höjer sig ett snäpp. Det är i varje fall Frejas plan för den här fredagskvällen och bästisen Alva går motvilligt med på att hjälpa Freja. Tjejerna stannar alltså kvar i skolan efter stängningsdags för att smyga sig in på rektorns kontor. Men några betygsdokument går inte att finna. Däremot hittar de en liten förgylld odensfigurin. Varför har rektorn den? Letandet fortsätter fram tills att tjejerna upptäcker att de inte är ensamma på skolan. Den ena efter den andra läraren dyker upp och Alva och Freja måste gömma sig. Vad gör alla lärare på skolan en fredagskväll egentligen? Och hur ska Alva och Freja klara sig ur detta utan att bli upptäckta?

Magnus Nordin fortsätter att samarbeta med illustratören Lars Gabel som ju gjorde fantastiska illustrationer till zombieserien Varelserna. Offerträdet är den första boken i en serie fristående berättelser och nästa del väntas till hösten. Det är lätt- och snabbläst men stämningsfullt och småkusligt större delen av berättelsen fram till slutet då det blir riktigt creepy. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar