onsdag 25 maj 2016

Airhead

Finns i pocket hos adlibris och bokus
Em Watts är en begåvad elev med bra betyg men som i skolan räknas som en nolla eftersom hon inte bryr sig det minsta om kändisskvaller (eller skolskvaller för den delen), vad som är inne just nu och allra minst bryr hon sig om sitt eget utseende. Hon får inte ihop det här med mode och stil och tar oftast bara på sig de kläder som ligger närmst på morgonen. Till skillnad från sin väldigt tjejiga lillasyster Frida så är Em mer av en typisk pojkflicka. Em är alltså tjejen som hellre spelar dataspel med bästa kompisen Christoffer än går på fester och spanar snygga killar.

Hade det alltså inte varit för att Ems mamma tvingar henne att följa med Frida till invigningen av Starks nya köpcentrum i SoHo, New York, eftersom Frida är helt besatt av en brittisk singer/songwriter som ska uppträda på invigningen och bara MÅSTE se honom live och helst få hans autograf, så hade Em med all sannolikhet tillbringat eftermiddagen med att försöka nå nästa nivå i favoritdataspelet Journeyquest. Och då hade hennes liv inte vänts helt upp och ner på det drastiska vis som nu istället sker.

På invigningen närvarar även New Yorks hetaste kändis, supermodellen Nikki Howard, som också är det nya köpcentrets ansikte utåt. Och det är när Frida rusar fram till Nikki för att be om hennes autograf som olyckan är framme. Em ser som i slowmotion hur den stora tv-skärmen rakt ovanför hennes lillasyster, som nu står alldeles bredvid stjärnmodellen, lossar från upphängningsanordningen och störtar ner. Em rusar fram och knuffar undan sin syster men blir istället själv träffad av skärmen.

Det har gått en hel månad när Em äntligen vaknar upp ur sin koma. När hon får veta att hon missat en hel månad i skolan får hon panik, men att hon legat i koma så länge är inte den största chocken. Nä, den kommer när Em får veta att hon genomgått en hjärntransplantation, eller helkroppstransplantation som läkarna hellre kallar det. Hennes kropp blev så illa sargad vid olyckan att den inte gick att rädda och istället har man transplanterat Ems hjärna till en ny kropp. Som råkar vara supermodellen Nikki Howards!

Airhead är första boken i Meg Cabots trilogi om Em som tvingas lära sig att leva ett helt annat liv än det hon hittills varit van vid. (Fortsättningarna heter Att vara Nikki samt Jagad) I sin nya kropp måste hon lära sig att stå ut med uppmärksamhet, hon måste lära sig att måna om sitt yttre och hon måste lära sig det hårda arbetet som modell - något hon fram tills nu skrattat åt och avfärdat som en barnlek (något det alltså inte alls visar sig vara). För det är nämligen så att Em inte bara får ta över Nikkis kropp utan även hennes liv och allt vad det innebär.

Trots det stora utbudet Meg Cabot-böcker så var det här min första bekantskap med Meg Cabot som läsare. Jag misstänker att Airhead är en rätt så typisk Meg Cabot-bok: lättsam, tjejig och aningens ytlig. Samt lite för mycket snack och för lite verkstad för min smak. Hon gillar ord, den där Cabot. Men jag gillar idén hon kommit på med "helkroppstransplantationer", det är kul, och drar nästan åt sci fi-hållet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar