torsdag 19 maj 2016

Villebråd

Finns på adlibris eller bokus
Nicky har det ganska tufft hemma. Han bor med sin arbetslöse, alkoholiserade pappa som just nu är frisläppt mot borgen i väntan på rättegång. Nickys mamma har stuckit och hans lillebror, Kenny, är utvecklingsstörd, eller har åtminstone någon form av diagnos. När Nicky en sommarmorgon vaknar av att Kenny väcker honom för att följa med ut på nåt bra, nåt kul, anar Nicky inte vad som kommer att ske. De ger sig ut på fälten, och det är när de närmar sig en liten skogsdunge som Nicky börjar ana oråd. Han kan höra hundarna skälla och där vid det stora gamla trädet ser han de tre något äldre killarna med sina två pitbulls samt den lilla ettriga Jack Russel-terriern. Killarna är ena riktiga översittartyper, bråkstakar som hela tiden är ute efter bråk och sattyg. Nu har de lurat Kenny att få vara med och leka med grävlingar, men Nicky fattar så klart att det här inte har något som helst med oskyldiga lekar att göra. Planen är att gräva fram grävlingar från ett gryt under trädet och sen bussa hundarna på dem. Killarna med hundarna är hotfulla och Nicky vågar inte annat än att hjälpa till att gräva, men han avslöjar inte att han ser hur en grävlingsmamma med grävlingsungar smiter iväg. När sen en stor gammal grävlingshane tittar fram blir det ett ordentligt slagsmål mellan det vilda djuret och hundarna och Nicky blir som paralyserad. Han kan bara inte låta bli att titta. Grävlingen dör och två av hundarna blir illa skadade, den lilla Jack Russel terriern lämnas till och med för att dö.

Nicky springer därifrån, men återvänder lite senare för att hämta Kennys mössa som tappades i dungen. Det är då han upptäcker att Jack Russeln Tina faktiskt lever, så han bestämmer sig för att ta med hunden hem och vårda henne, men han upptäcker också en grävlingsunge som blivit kvar i grytet, och den kan han ju inte lämna vind för våg, så han stoppar den lilla ungen i fickan och tar med sig även den hem. Men hur ska han göra med ungen? Kan han klara att ta hand om den? Det är olagligt att ta hand om vilda djur och tänk om någon får reda på det. Det kan ställa till ännu mer bekymmer för hans redan hårt prövade far.

Villebråd är en otäck och obehaglig berättelse, framför allt inledningsvis är den riktigt våldsam, men det är också en berättelse om mod och att våga stå upp för det rätta. Karaktärerna är rätt så svart-vita, antingen är de onda eller så är de goda, men det är en engagerande berättelse som man gärna vill läsa till slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar