torsdag 18 augusti 2016

Millan

länk till adlibris och bokus
Millan är tretton år och hennes högsta dröm är en egen häst. Hon tillbringar så mycket tid hon bara kan i stallet. Där mockar, fodrar, ryktar, släpper ut och tar in de fyra hästar som har stallplats hos Marianne. Och hon ställer gärna upp och följer med som hästskötare när Linnéa och Annie, som har varsin häst i stallet, ska tävla. Och har Millan tur så kan hon nån gång ibland få skritta av deras hästar. Men det är i stort sett allt. Millan har inte råd med några ridlektioner, än mindre råd med en egen häst.
Dessutom, det hade aldrig funkat att Millan skulle ha en egen häst att ta hand om också. Hon har ju Josef att tänka på.

Josef är Millans femåriga lillebror och ofta är det Millan som får hämta honom på dagis, det är hon som får fixa frukost och middag på vardagarna. Och det är hon som kramar och håller om Josef när mamma och pappa bråkar. Och tyvärr blir det en hel del bråk hemma med två arbetslösa föräldrar och med en pappa som dricker och en mamma som ofta inte orkar göra annat än att ligga på sängen och gråta.

Och eftersom Millans föräldrar är som de är vågar Millan aldrig bjuda hem någon kompis. Inte för att hon hinner med att ha så många kompisar, men Angelika brukar hon hänga med i skolan och Angelika delar hennes hästintresse. Fast ibland känns det som att Angelika snart kommer att tröttna på Millan som alltid måste hem och ta hand om Josef och som aldrig bjuder hem henne. Men Millan kan ju inte säga att det bara är för att hon är livrädd att de ska komma hem och hitta Millans pappa utslagen i fåtöljen med ett gäng ölburkar framför sig. Hon är livrädd att någon utanför familjen ska få veta hur det egentligen är där hemma.

Pia Hagmar har tidigare skrivit hästboksserien om Klara. Millan är första delen i en serie om tre böcker som riktar sig till ungdomar. Och jo, Millan är också en hästbok. Det handlar en hel del om ridsport och stalliv, men den här hästboken handlar lika mycket om livet utanför som i stallet. Det är en engagerande och välskriven berättelse om en tjej med drömmar som inte är speciellt högtflygande men som ändå ligger väldigt långt bort från den verklighet hon lever i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar