fredag 7 oktober 2016

Skämmerskans dotter

Länk till adlibris och bokus
Tioåriga Dina har ärvt sin mammas gåva. Hon är skämmerska. När en skämmerska tittar någon i ögonen kan hon se den personens dåliga handlingar, hon kan se allt som den personen skäms för - det dåliga samvetet. Därför är det inte många som vill titta en skämmerska i ögonen och Dina, som ganska nyligen upptäckt sin skämmarförmåga har redan fått uppleva de negativa sidorna med att vara skämmerska och hon ser snarare på gåvan som en förbannelse. Hon är numera utfryst av traktens barn och ingen vill längre leka med henne.

Skämmerskors förmåga kommer till användning när skuld ska bevisas då brott blivit begångna. Dinas mamma, blir hämta av en man från staden Dunark för att lösa ett mordfall i borgen Dunark. Den mordanklagade nekar till brott och en skämmerska behövs nu för att kunna fastställa mannens skuld.

Dunark ligger en bra bit från Björkåsen där Skämmerskan bor med sin familj och Skämmerskan lovar att vara tillbaka senast nästa dag. Men dagen därpå kommer istället ett nytt bud från Dunark för att hämta Dina. Och Dina som tror att hennes mamma behöver hjälp följer med till borgen, men det visar sig vara en fälla.

Skämmerskan kan inte styrka det brott som den anklagade mördaren påstås ha begått. Det är borgfursten själv som blivit mördad och den anklagade är ingen mindre än borgfurstens egen son, Nico, och Drakan, borgfurstens oäkting, kräver att Nico ska utropas som den skyldige. Drakan har nämligen allt att vinna på att den mordanklagade Nico döms. Dina tas därför som gisslan för att få skämmerskan på andra tankar och Dina blir nu tvungen att lära sig att använda sin gåva för att kunna rädda både den mordanklagade Nico, men också sig själv och sin mamma.

Lene Kaaberböls Skämmerskans dotter är en mörk fantasy, hcg-klassad, men jag tycker nog den passar för lite äldre läsare. Här finns till exempel några riktigt brutala och blodiga scener med drakar som sliter sönder sina byten. Det är en riktigt bra och originell historia med stämningsfulla medeltidsaktiga miljöer och jag riktigt sögs in i boken. Det är inte ofta jag sträckläser fantasy, men Skämmerskans dotter gick inte att sluta läsa. Och det är ett mycket gott betyg från mig på en fantasybok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar