måndag 12 december 2016

Avhopparen

Länk till adlibris eller bokus
Sjuttonårige Simon lever mer eller mindre som hemlös efter att ha hoppat av skolan och vägrat följa med sin alkoholiserade styvpappa när han flyttade (Simons mamma lever inte). Nätterna tillbringar han under en gran, på nån parkbänk eller i bästa fall hemma hos Elsa, som han typ har ett förhållande med. Simon jobbar hårt för att komma upp sig i den undre världen i Pulverland, som den tungt belastade delen av stan kallas, och framför allt försöker Simon få en fot in i det kriminella gäng som leds av Tobias. Och efter ett par uppdrag att klå upp smålangare som är skyldiga Tobias pengar börjar han få gängledarens förtroende.

Men då blir Simon kontaktad av en civilpolis, Johnny, som vill trigga fram ett gängkrig mellan Tobias gäng och Black hands, Pulverlands andra ledande gäng. Simon vill visserligen vinna respekt och komma upp sig i Tobias gäng, å andra sidan gillar han inte knarklangningen som Tobias håller på med och han ogillar att behöva ta till våld i onödan. Men att hjälpa snuten är inte heller helt självklart. Frågan är vad Simon väljer?

Avhopparen av Kim Olin är en spännande och lättläst bok som utspelar sig i kriminella kretsar. Miljön ska vara svensk, men det känns mer som att handlingen skulle kunna utspela sig i brittisk förortsmiljö eller i USA och det är väl lite det här gangsterstuket Olin vill få fram. Miljön är nu egentligen inte speciellt viktig för storyn, utan det är skildringen av den undre världen som ska locka. Jag har hört många som tycker boken är spännande och fängslande, men jag sögs inte in i berättelsen som jag förväntade mig. Däremot gillar jag slutet som lämnar det väldigt öppet för läsaren att själv fundera vidare på vad som kommer att ske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar