måndag 9 januari 2017

Fyren mellan haven

I pocket hos bl.a. adlibris och bokus
Tom Sherbourne återvänder till Australien efter att ha tjänstgjort som soldat i Europa under första världskriget och tackar gladeligen ja till jobbet som fyrvaktare på Janus Rock, en ensligt belägen ö en halv dagsfärd utanför Australiens kust. Det är ett jobb som han ser fram emot, ett ensamt jobb där han kan få lugn och där han under tiden kan bearbeta krigets hemskheter utan att riskera att bli påmind om det han gått igenom eller för den delen belasta någon annan med sina minnen. Men innan det är dags för Tom att avlösa fyrvaktaren på Janus Rock har han ett par lediga dagar i den lilla kustbyn Point Partageuse som är närmsta anhalt från Janus Rock och här råkar Tom på Isabel. Kärleken börjar spira och trots distansen och trots att Tom inte får lov att lämna sin post på minst ett halvår så inleds ett förhållande som slutar med giftermål nästa gång Tom får permission.

Tom och Isabel blir ett strävsamt fyrväktarpar och lever lyckligt tillsammans på den lilla ön. Det enda gruset i förhållandet är att det inte blir några barn. Gång på gång får Isabel missfall och längtan efter ett barn blir svårare och svårare.

Men så en dag, bara nån vecka efter Isabels senaste missfall, spolas en båt upp på stranden till Janus Rock. I båten hittar paret en död man och ett spädbarn som lever. Tom, som är en rättskaffens man, vill genast rapportera till land om fyndet. Men Isabel vill vänta, hon ser barnet som en skänk från ovan och resonerar som så att barnets föräldrar måste vara döda. Ingen vet heller ännu att Isabel än en gång genomlidit ett missfall - i andra människors ögon skulle alltså barnet lika gärna kunna vara deras eget. Motvilligt och mot bättre vetande låter sig Tom övertalas om att behålla barnet som deras eget.

Familjelyckan och kärleken till det lilla flickebarnet tar överhanden och utåt sett tycks paret Sherbourne vara det idealiska paret. Det är först två år senare, då den lilla familjen har ett par veckors permission på land som paret förstår att deras lycka slagit sönder en annan människas liv. Det finns nämligen en moder som fortfarande med ljus och lykta söker efter sitt försvunna barn.

Fyren mellan haven är M.L Stedmans debutroman, och vilken skräll till debut! Visserligen tyckte jag romanen var väldigt seg och händelselös till en början, det är inte förrän framåt mitten av boken som det moraliska dilemmat skruvar om allt och romanens nerv träder fram. Efter detta blir det istället otroligt ångestfylld läsning. Och det finns inget solklart rätt eller fel i det som har skett eller sker i historien. Det finns ingen som är bara ond eller bara god i den här berättelsen utan det som händer sker utifrån såväl slumpen och andra händelser som inte går att påverka såväl utifrån egna livsval.
Även om Fyren mellan haven ger ångest, är tragisk och sorglig så är det en väldigt bra bok och får en att fundera över hur allting hänger ihop.

2 kommentarer:

  1. Åh, jag får ångest i att läsa den!! Snälla, berätta om hon får behålla barnet eller inte?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, men det vore ju att förstöra. Det är i vilket fall värt att läsa vidare.

      Radera