torsdag 12 januari 2017

Läskigt läge

Länk till adlibris och bokus
Läskigt läge är första boken i serien Trio i trubbel av Thomas Halling och är en lättläst rysare för barn från cirka åtta år. Sex böcker totalt finns det om syskonen Linus, Maja och Oskar som ständigt hamnar i trubbel. I Läskigt läge är det högsommar och syskonen har lyckats övertala sina föräldrar att själva få cykla till badsjön för att bada. Men de måste lova att vara försiktiga och vara tillbaka klockan fem, fast viktigast av allt: de måste lova att hålla sig borta från det gamla slottet Granhult. Ingen av syskonen har ens skänkt en tanke på slottet (och hade med all säkerhet inte heller gjort det om inte deras mamma förmanat dem) men nu vaknar nyfikenheten.

På vägen hem från badstranden passerar de skylten som visar var Granhults slott ligger och både Oskar och Maja vill gärna ta sig en snabb titt. Linus vill bara hem, men har inget att komma med när båda storasyskonen är överens. Slottet är stort och ser helt igenbommat ut med förspikade portar och fönster. Trädgården är helt övervuxen och det ser inte ut som att någon varit i slottet på hur många år som helst. Men så upptäcker syskonen att en källardörr står öppen. Oskar smyger in med Maja tätt efter sig. Linus vill inte, men vågar heller inte stanna kvar ensam. Fast snart önskar han nog att han hade stannat för inne i det gamla slottet väntar både den ena och den andra överraskningen.

Läskigt läge börjar väldigt snällt och oskyldigt men utvecklas till en riktig rysare i och med att barnen går in i slottet. Nu finns här förvisso en humoristisk knorr, men slutet lämnar ändå läsaren med rysningar längs ryggraden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar