tisdag 5 september 2017

Crossover

Länk till adlibris och bokus
Josh och Jordan är tvillingbröder, bästa kompisar och lovande baskettalanger. Deras pappa, Chuck, är före detta proffsspelare och en given förebild för sina söner som såklart också siktar högt.

Saker och ting ställs dock på sin spets mellan bröderna när först Josh förlorar ett vad som innebär att han måste raka av sina dreads, det enda kännetecknet för hur man skiljer Josh och Jordan åt, och när sen Jordan blir kär och skaffar flickvän känner sig Josh utanför. Det blir mer gruff och groll dem båda emellan, men på basketplanen funkar de fortfarande ihop. Till en början åtminstone.

Det enda som till sist tycks förena dem är kärleken till pappa Chuck vars hälsa börjat vackla. Den ärftliga hjärtsjukdomen är mycket allvarligare än vad pappan vill ge sken av, men Josh och Jordan inser allvaret när pappan kollapsar framför deras ögon.

Crossover är en berättelse om syskon och familj, kärlek och vänskap och om BASKET. Kwame Alexander använder sig av den fria versen som framför allt kommer fram på basketplanen. Det är rappt och rytmisk medryckande det är snyggt utfört och det är väldigt hiphop. Det är precis som att man rappar fram scenerna när man läser skildringar från basketplanen, och att det är Jason Diakité som står för översättningen förvånar inte. Den något mer följsamma prosan som är där emellan är lättläst. Crossover är en riktigt medryckande roman, på många sätt och vis, och kanske är den också årets coolaste bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar