tisdag 30 januari 2018

Inmurade

Länk till adlibris och bokus
Leo har under sommaren flyttat och ska när höstterminen startar börja i den lilla skolan i Firnby. Firnby är så mycket mindre än Leos gamla skola och Leo både ser fram emot och hoppas på en nystart i nya klassen. Natta får i uppdra av läraren att "ta hand om" Leo, visa honom runt, få honom att känna sig hemma och när hon ger Leo en guidad tur runt i skolan får han veta att skolan funnits väldigt länge, ända sen tidigt 1900-tal, en del påstår att en gammal lärare spökar i korridorerna till och med. Han får också se den nyrenoverade slöjdsalen som ligger i källaren. Fast egentligen får de inte lov att vara i slöjdsalen och när de riskerar att bli upptäckta får Natta panik och istället för att erkänna att de är i slöjdsalen olovligen så gömmer de sig i mörkret i slöjdsalen. Natta känner hur Leo tränger sig in bakom henne, han är så sjukt kall! Natta hör en flicka skratta där i mörkret också. Men vem mer kan vara där? Slöjdsalen var ju tom nyss. Så tänds lampan och Natta ser att Leo inte alls är bakom henne som hon trott utan hukar på andra sidan rummet. Men hon var ju säker!

Det är Teddy som kommit ner i slöjdsalen. Han har varken sett någon annan än Leo och Natta där, inte heller har han hört någon flicka som skrattade.

Det ingen vet om källaren och den nyrenoverade slöjdsalen är att byggarbetarna under renoveringsarbetet hittade ett dolt rum bakom en vägg, ett rum inrett som ett gammalt klassrum med kateder, svart tavla och bänkar med böcker på. Som om en klass bara rest sig upp och lämnat rummet för att aldrig komma tillbaka.

När en oförklarlig olycka sker i slöjdsalen sätter Natta olyckan i samband med det hon och Leo upplevde i slöjdsalen. Tänk om de gjorde något som lockade fram något ont? Teddy blir också indragen i det hela trots att han inte alls vill kännas vid någon närvaro av en främmande flicka i källaren.

Lena Ollmarks Inmurade är första delen i Firnbarnen, en riktigt krypande spökhistoria vars placering i skolmiljön ger allt en extra läskig skruv. Inmurade är dock ingen renodlad spökhistoria och boken rymmer så mycket mer i sin handling kring det sociala i Firnbyskolan med hierarkier i klassen, rykten och skitsnack klasskamrater emellan, föräldrar som inte förstår eller som vill alldeles för väl. Allt detta väver Ollmark skickligt in i sin historia om Firnbarnen. Hatten av för Inmurade alltså, som är medryckande både vad gäller Firnbarnens öde och Nattas, Teddys och Leos olika karaktärer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar