onsdag 31 januari 2018

Norra latin

Länk till adlibris och bokus
Norra Latin i Stockholm är gymnasieskolan, tidigare ett anrikt läroverk, som i själva verket lades ned under 1980-talet men som i Sara Bergmark Elfgrens roman fått fortsätta sin verksamhet i våra dagar och som i hennes regi hyser en av Stockholms bästa teaterutbildningar för gymnasiet under sitt tak.

Hit söker sig Tamar från Östersund, hon har sedan länge drömt om att bli skådespelare och efter att ha gjort ett lysande antagningsprov i rollen som Puck i Shakespeares En midsommarnattsdröm är hon säkrad en plats i teaterklassen. Men flytten ner till Stockholm blir inte som Tamar tänkt sig. I klassen intar hon en helt annan roll än den hon är van vid hemma i Östersund och första terminen i Stockholm och på Norra Latin blir så mycket tuffare än vad Tamar kunnat föreställa sig.

För Cleas del var det också självklart att söka till Norra Latin. Hennes mamma, som gjort sig en karriär som dramatenskådespelerska, gick en gång på skolan och Clea har själv en bakgrund som barnskådepelerska. Också Tim, barndomsvän till Clea och son till en av Sveriges största internationella skådespelare, börjar den här hösten i teaterklassen på Norra Latin. Med tanke på Tims bakgrund borde hans plats också vara självklar, men Tim har mycket att bevisa och leva upp till.

Som den anrika skola Norra Latin nu är så förekommer det så klart många historier och legender om både tidigare elever och händelser på skolan. En känd vandringssägen är den om teatereleven Erling Jensen som försvann spårlöst på 1940-talet. Det är omständigheterna kring hans försvinnande som gjort att historien om honom lever kvar. Det var nämligen under slutscenen av skolans uppsättning av En midsommarnattsdröm som Erling äntrade scenen som Puck iförd en blodröd mask varpå en lärare plötsligt föll död ner och Erling själv spårlöst försvann. Den här historien berättas varje år för skolans nya elever, men vad som är sant och vad som är påhittat är svårare att avgöra. Likväl får Tamar en känsla av att Erling Jensens gestalt verkligen finns kvar i väggarna på Norra Latin och hon börjar göra egna efterforskningar vilket för henne in på en farlig väg.

Omslaget till Norra Latin signalerar skräck, men även om här faktiskt finns en spökhistoria så är magi-inslagen mer påtagliga än skräckelementen och jag vill hellre klassa Norra Latin som en urban fantasy-roman. Precis som med Cirkeln är det framför allt karaktärerna som får mig att läsa vidare. De är skickligt porträtterade var och en för sig men samspelet dem emellan lyfter och gör hela berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar