fredag 9 februari 2018

Drömfångarna

Länk till adlibris och bokus
Efter att Nicola, enligt hans föräldrar, hittat på ett par busstreck för mycket, anser de att de kan behöva hjälp med att få Nicola på rätt bana och bestämmer därför att han ska få tillbringa två sommarveckor på kollot Barnens Bästa Ö. Ett kollo som Nicolas präktige och utråkige granne Brynolf tidigare varit på och som enligt broschyren erbjuder "Ett sommarlov som gör ditt barn till en bättre människa." Nicola är av förklarliga skäl inte så pepp på detta, men har å andra sidan inte särskilt mycket att säga till om.

Kollot ligger på en ö ute i skärgården och när barnen ska gå ombord båten ser Nicola någon han känner. Amanda, som går i hans klass och som Nicola har en crush på, ska tydligen också på kollot. Kanske blir det inte helt outhärdligt ändå? Ön som man ska till är en gammal militäranläggning och huset de ska bo på är precis så omysigt och sterilt som en militäranläggning förväntas vara. Första dagen på kollot blir inte heller särskild mysig eller munter, maten serveras kall av en galen man i clowndräkt och saften de får är inte tinad. Innan det är dags att gå och lägga sig får alla i uppgift att tillverka en egen drömfångare som ska hålla mardrömmar borta att hänga ovanför sin säng. På natten drömmer Nicola likväl en mardröm om en elak clown som lutar sig över honom medan han sover. Den där drömfångaren verkar inte funka nåt vidare.

När barnen vaknar nästa dag är det som om någon har svingat med ett trollspö. De tråkiga omysiga byggnaderna är plötsligt ombonade och trivsamma, frukosten är utmärkt och barnens aktivitet för dagen blir att gå på ett fantastiskt tivoli som finns dolt på ön. Nicola och Amanda och Nicolas rumskompis Teo ändrar raskt åsikt om kollot. Det här skulle faktiskt kunna vara värsta drömkollot! Men riktigt så bra är det nu ändå inte och snart ska det visa sig att barnen istället fastnat i något som skulle kunna vara deras värsta mardröm.

Drömfångarna av Mattias Lönnebo har karaktären av en barndomsskildring där Nicola som vuxen berättar om sommaren som hade kunnat sluta på ett helt annat vis än vad den nu gjorde. Det är en blandning av fantasy och skräck och Lönnebo lyckas riktigt väl med att förmedla den klaustrofobiska känslan av att vara fast i en mardröm. Drömfångarna är en bok man gärna läser i ett sträck bara för att få veta hur det ska gå och vad det är för ställe som barnen har hamnat på.

Tusen tack till Mattias Lönnebo och Pythia publishing för recensionsexet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar