fredag 16 augusti 2019

Majken, Majken

Länk till adlibris och bokus
Majken är nyinflyttad i området med pappa och lillebror. Hon har börjat första klass, börjat i en ny
skola och fått en ny fröken. Hon fantiserar om att få kompisar i nya klassen, kanske nån som ger henne ett smeknamn? Det hade varit roligt.

Majken gillar i och för sig att vara hemma själv och hon har lärt sig att hitta hem från skolan så att hon kan gå hela vägen själv. Ibland stannar hon utanför det nya huset och kikar in i lägenheten längst ned. Där bor det en tant som beter sig lite annorlunda. Majken har sett hur hon smugit in i en garderob och stängt om sig och hur hon har ätit tårta från sitt eget ansikte. När hon berättar för pappa förklarar han att äldre människor ibland blir lite konstiga när de blir gamla. Men Majken, pappa och lillebror bestämmer sig för att knacka på hos tanten och säga hej. Majken och tanten, som faktiskt inte alls är så konstig som man skulle kunna tro, blir kompisar.

Majken Majken, skriven av Lisa Hyder och med illustrationer av Louise Winblad, är en berättelse om vänskap, om att hitta en kompis och om vänskapen mellan gammal och ung. Det vilar ett allvar över berättelsen och efterhand framkommer det att Majkens mamma inte längre lever. Man kan känna och förstå saknaden och genom pappans sätt att vara förstår man hur tung vardagen ibland blir. Men samtidigt berättas detta på ett rakt och osentimentalt vis och jag tycker det känns lite skönt att det inte problematiseras mer utan mest berättas som ett faktum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar