måndag 27 januari 2020

Sci-fi-klassiker

Länk till adlibris och bokus
För inte så länge sen läste jag Per Demvalls bearbetning av H.G. Wells Världarnas krig och blev mycket förtjust. Så pass så att jag lovade mig själv att läsa Per Demervalls två andra bearbetningar av Wells klasiker, nämligen Den osynlige mannen och Tidsmaskinen. Jag blev möjligen inte lika hänförd nu, men båda berättelserna är intressant läsning och snyggt bearbetade.

Den osynlige mannen kom första gången ut 1897 och handlar om vetenskapsmannen som undersöker varför vissa vattenlevande djur är genomskinliga och som blir nyfiken på om man inte skulle kunna göra däggdjur genomskinliga på samma vis. Han genomför ett experiment på sig själv som slutar med att han blir helt osynlig. Tyvärr blir han av med sina anteckningar om experimentet och kan inte hitta ett botemedel, men han lider inte särskilt av detta. För istället upptäcker han vilka fördelar han får såsom osynlig och allt han kan göra och komma undan med ostraffat.

Länk till adlibris och bokus
Tidsmaskinen som gavs ut redan 1895 anses vara den första berättelsen om tidsresor och berättar om tidsresenären, en man som skapat en maskin som kan resa framåt eller bakåt i tiden. Efter att ha gjort en sådan här tidsresa som slutar 800 000 år fram i tiden lyckas han efter många om och men återvända till sin tid för att berätta om det förskräckliga han har upplevt i framtiden. Det är en framtid där utvecklingen gått åt fel håll och människorna inte längre är herrar över sig själva.

Trots att Wells möjligen tog i aningens (en smula bara) när han placerade sin tidsresenär 800 000 år fram i tiden så är detta ändå ett framtidsscenario som otroligt nog, och säkert mycket tack vare Demervalls illustrationer, gör berättelsen greppbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar