tisdag 28 januari 2020

Kyla

Länk till adlibris och bokus
Det är vinter, temperaturen har sjunkit neråt minus trettio grader, inte alls ovanligt i Aleå som ligger högt upp i norra Sverige. Sofia och hennes bröder Simon och Theo är ensamma hemma, deras föräldrar är på resa till Thailand och väntas hem först om ett par dar. Just när Sofia håller på att poppa popcorn till filmen de ska kolla på så slocknar allt. Det tycks vara ett stort strömavbrott i hela deras kvarter. Istället för att kolla film blir det tända ljus och spela spel. Också rätt trevligt. När det går och lägger sig för kvällen är de förvissade om att strömmen kommer att ha kommit tillbaka under natten. Men när de vaknar nästa morgon är lägenheten kall, kylan utifrån börjar leta sig in, och det är fortfarande mörkt. Inte ens deras mobiler har någon täckning och från kranarna kommer inget vatten.

Det är mörkt ute åt vilket håll man än tittar och så vitt Sofia och hennes syskon vet kan hela Aleå, kanske hela kommunen eller mer vara utslaget. Men hur länge? Och hur länge vågar man vänta i lägenheten utan att göra något själva? Syskonen bestämmer sig för att ta sig till sin morfars stuga några mil utanför stan. Där finns vedeldad spis och egen brunn - med andra ord, där finns värme och vatten.

Till stugan kommer så småningom även Elias som är Simons bästa kompis och killen som Sofia kanske är ihop med. Helt avskurna från omvärlden kämpar de för att överleva en dag i taget. Nu har de värme och vatten, men maten då? Kommer den att räcka?

Kyla av Therese Henriksson är en väldigt realistisk skildrad roman om hur sårbara vi blir när vårt samhälle slås ut. Det är spännande och otäckt men framför allt tankeväckande hur mycket vi förlitar oss på att allt bara ska fungera. Henriksson får oss också att fundera över vad en krissituation kan göra med människor: är det självklart att man hjälper varandra i nöd eller kommer man helt egoistiskt att köra över andra människor och bara tänka på sig själv? Kyla är en alldeles utmärkt bok som är svår att sluta läsa när man väl börjat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar