Alla förlorade platser är den fristående uppföljaren till John Boynes Pojken i randig pyjamas och i denna roman får vi ta del av den drygt nittioåriga Gretels livshistoria. Den femtonåriga Gretel och hennes mor flydde Tyskland efter krigets slut och som vuxen slår sig Gretel ner i London där hon gifter sig och får en son. Gretel är trots sin höga ålder en pigg och klartänkt dam som lever ett tryggt och lugnt liv i ett lägenhetshus som hon bott i merparten av sitt vuxna liv. Under större delen av sitt liv har Gretel lyckats tränga undan minnena från sitt tidigare liv, ett förflutet som ytterst få känner till något om och som Gretel hoppas ska följa henne i graven. Länk till adlibris och bokus
Men när en ny familj flyttar in i lägenheten under tvingas Gretel konfronteras med gamla undanträngda minnen. Den nyinflyttade familjen består av en känd filmproducent, en hemmafru och en nioårig pojke vid namn Henry. Gretel vill till varje pris undvika att träffa pojken, hon vill helst inte ens se honom för små pojkar väcker obehagliga känslor hos Gretel. Men Henry påminner så oerhört mycket om en annan pojke som funnits i Gretels liv att hon denna gång inte kan värja sig. Den här pojken har det svårt och Gretel skulle kunna hjälpa honom, men ska hon hjälpa honom måste hon också glänta på dörren till sitt förflutna och göra upp med de känslor av sorg, skam och skuld som hon levt med hela sitt liv.
Den som läst Pojken i randig pyjamas vet från början exakt vad Gretel tampas med, men man behöver absolut inte ha läst den först. Alla förlorade platser är en både hemsk och vacker berättelse som dels skildrar hur livet för tyskar med uppsatta positioner i Nazityskland kunde bli efter andra världskrigets slut. Men det är framför allt en berättelse om att det aldrig är försent att göra upp med sitt förflutna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar