Året är 1710 och pesten har spridit fruktan och sjukdom i Stockholm. När Magdalenas och lillasyster Ebbas mor dör i pesten ser deras far till att flickorna får flytta från Stockholm. På Svartdamm slott, en bit från Stockholm, bor deras moster, Katarina, som nu lovat flickornas far att ta emot dem. På grund av en konflikt med flickornas mor så har de aldrig tidigare träffat mostern som uppträder både kyligt och strängt mot dem. Slottet måste en gång ha varit gästvänligt och praktfullt, men numera står många av rummen tomma och det finns nästan inget tjänstefolk kvar. Det är med andra ord ett öde och ogästvänligt slott flickorna kommer till. Moster Katarina förbjuder barnen att röra sig fritt på slottet och varje kväll låser hon in dem i deras rum. Magdalena och Ebba sätts i hårt arbete och ska enligt mostern tuktas till att bli gudfruktiga flickor. Minsta försyndelse straffas hårt.
På slottet bor också mosterns styvson. Men honom får flickorna aldrig träffa. Inte förrän Magdalena en natt smyger ut ur sängkammaren och stöter ihop med honom.
Pestblommor lånar drag från klassiska berättelser med den elaka styvmodern, barn som blir illa behandlade och en väl bevarad familjehemlighet. Tyvärr blir det inte så originellt. Jag ifrågasätter också ålderskategoriseringen av Pestblommor. Omfångsmässigt och innehållsmässigt tycker jag snarare att boken passar för mellanåldern, 10-12, än 12-15 som förlaget anser.
Jag har tyckt väldigt mycket om allt jag tidigare läst av Mats Strandberg, men tyvärr motsvarar Pestblommor inte mina förväntningar. Kul dock med det historiska perspektivet och glimtarna av 1700-tals Sverige. De vackra illustrationerna av Elin Sandström förtjänar också ett omnämnande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar