fredag 23 februari 2024

En helt vanlig supernova

Länk till adlibris och bokus
När Filip kom ut som trans på mellanstadiet gick det oväntat bra. Både kompisar och familj stöttade och allt fortsatte att vara som vanligt. Men sen började högstadiet och med sjuan bildades nya klasser, nya gruppkonstellationer uppstod och Filip blev liksom bara över. Inte att han direkt blev mobbad, men det var bara som att kompisarna försvann och Filip blev ensam. Ny försöker han bara att inte märkas eller synas. Kanske är det ingen som då lägger märke till hur ensam han faktiskt är. 

Men så börjar Alva i klassen. Hon är högljudd och har färgstarka kläder och är som Filips motsats. Och hon verkar vilja bli Filips kompis. Hon ser honom, verkar intresserad och hon slår ner som en bomb i Filips stillsamma liv. Eller som han själv uttrycker det, en supernova (rymden är Filips största intresse).

Med Alva väcks ett hopp om en ny tillvaro, en gemenskap. Men Alva är oberäknelig. Hon säger sig vilja vara med Filip, men samtidigt väljer hon lika ofta bort honom och ljuger uppenbarligen för honom om varför. 

En helt vanlig supernova av Katja Timgren är inte i förtsta hand en berättelse om att vara trans utan snarare en uppväxtskildring om att våga hitta sig själv. I slutändan är det ändå Filip som är den som är mest självsäker och det är istället Alva som inte vet vilket ben hon ska stå på. Om hon ska våga följa sitt hjärta eller om hon ska ge efter för grupptryck och istället välja att hänga med de som anses vara mer populära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar