onsdag 17 april 2024

Den första stölden

Länk till adlibris och bokus
Dantes morfar är gammal och sjuk. Troligtvis har han inte lång tid kvar. Allt oftare drömmer han sig tillbaka till sin barndom i Italien och framför allt drömmer han om sin mammas tryffelpasta som är det enda han önskar att få äta igen innan han dör. Dante som älskar sin morfar väldigt mycket beslutar sig för att se till så att nonno får sin önskan uppfylld. Men i vanliga mataffärer säljs inga tryfflar. Det närmsta Dante kommer är olja smaksatt med tryffelarom, som han köper, men som morfadern spottar ut och bestämt säger att han inte tycker om. När Dante söker på nätet läser han att tryffel ibland kallas för jordens diamant eftersom den är lika värdefull som en och därför räknas som världens dyraste matvara. Så hur ska Dante få tag på tryffel?

Vega bestämmer sig för att söka sommarjobb som glassförsäljare på Esperanto. Egentligen är hon för ung, men hon behöver verkligen jobbet och kanske går det att charma sig till en anställning? Dante som går på Vegas skola och som är ett år yngre än Vega kan flytande italienska. Han går med på att lära henne lite fraser och några ord inför anställningsintervjun om hon gör honom en tjänst: kolla om det finns tryffel på restaurangen. 

Vega får jobbet och kan dessutom berätta för Dante att restaurangen förvarar delikatessen i ett låst kylrum. Dante börjar så klart planera att bryta sig in i kylrummet, men han behöver fortfarande hjälp av Vega. Vega har dock egna anledningar till att genomföra inbrottet och vill inte alls bara vara informatör. Snart börjar de tillsammans planera en synnerligen uttänkt stöldkupp!

Den första stölden av Sanna Norlin är första boken i serien om Mästertjuvarna. Ömsom får vi följa Vega, ömsom Dante. De korta kapitlena skapar ett driv och berättelsen blir både påhittig och charmig då Norlin blandar humor med djup och allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar