onsdag 15 maj 2024

De bortglömda namnens bok

Länk till adlibris och bokus
Eva Traube är enda barnet till polskfödda judar. Livet för henne och hennes familj har begränsats sedan nazisterna ockuperade Frankrike två år tidigare, men Eva studerar fortfarande vid Sorbonne dör hon arbetar på en doktorsexamen i engelsk litteratur. En bekant till henne som jobbar för motståndsrörelsen varnar för att det finns listor på framför allt utlandsfödda judar och dessa ska användas för en stor ihopsamling. Han uppmanar Eva och hennes föräldrar att gömma sig. Men tidigt på morgonen redan nästa dag kommer polisen och för med sig Evas pappa. Eva och hennes mamma undkommer av ren slump. Eva, som är konstnärligt lagd, ordnar raskt nya identitetshandlingar till sig själv och till modern och flyr därefter Paris. Planen är att de ska återvända och hämta fadern. 

Motståndsrörelsen får nys om Evas skicklighet som dokumentförfalskare och ber om hennes hjälp. I utbyte kan kanske de hjälpa henne och modern att ta reda på vad som hänt med pappan. Och Eva antar uppdraget som involverar henne även på ett känslomässigt plan. Tillsammans med ännu en förfalskare, Rémy, skapar hon nya identitetshandlingar till framför allt judiska barn som man försöker rädda genom att föra ut dem till Schweiz. Det får inte under några omständigheter gå att spåra barnen till sina ursprungliga identiteter då detta kan äventyra deras liv. Alltså måste deras födelsenamn raderas. Men om barnens riktiga namn försvinner, hur ska då eventuella anhöriga kunna hitta barnen längre fram? Eva och Rémy hittar därför på ett intrikat system för att koppla barnens riktiga namn till de nya identiteterna som antecknas med kod i en religiös bok. Bara ett fåtal personer känner till bokens existens. Men boken försvinner.

Kristin Harmels De bortglömda namnens bok tar sitt avstamp i judedeportationer i Paris. Tidigt på morgonen 16-17 juli 1942 knackade poliser och gendarmer i Paris dörr för att arrestera judar. Drygt 13100 män, kvinnor och barn arresterades för att därefter föras vidare till koncentrationsläger. Det är fortfarande rent förfärligt att läsa om dessa händelser men De bortglömda namnens bok är också en berättelse om mod och hopp och den är emellanåt riktigt spännande. Risken att bli avslöjad är stor och man vet inte helt och hållet vem det går att lita på . Men, och ett stort men, här finns en kärlekshistoria som känns totalt överflödig och som på sätt och vis förringar huvudberättelsen till att bli en dussin-loveread istället. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar