onsdag 26 juni 2024

Mor är ingen häxa

Länk till adlibris och bokus
Mor är ingen häxa av Olov Svedelid är en spännande och rå skildring av 1600-talets häxprocesser i Sverige. Boken är faktiskt ett av mina stora läsminnen från när jag gick på mellanstadiet. Det är drygt 40 år sen boken kom ut första gången, men bortsett från från en del ålderdomliga ord (som ju måste varit svåra redan då) så är det definitivt en bok som fortfarande står sig. 

Fjortonårige Anders bor avskilt i skogen med sin mamma, Karna. Anders pappa dog redan innan Anders var född och Karna som har medicinsk kunskap försörjer sig som klok gumma. Hon lägger om sår, kokar salvor och gör åderlåtningar. Det pratas i byn om vad som händer i grannbyarna. Djävulen har slutit pakt med flera kvinnor och nu bränns de på bål efter att ha erkänt sina synder. 

När Karna pekas ut av en kvinna från byn grips hon och Anders blir samtidigt hela byns hatobjekt såsom häxkvinnans son. Personer som tidigare varit vänliga mot Anders vänder sig tvärt mot honom och Anders flyr. Men han kan inte lämna sin mor. Hon är ingen häxa. Hon är oskyldig och fortsätter stå på sig. Men kommer hon att orka stå på sig efter att Mästerman tagit itu med henne? Mästerman som med sina tortyrredskap kan få vem som helst att erkänna vad som helst. Även sådant som man inte är skyldig till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar