måndag 10 juni 2024

Pojke av trä

länk till adlibris och bokus
Hedda är den där ensamma tjejen. För det mesta på rasterna sitter hon och läser i det bortglömda skolbiblioteket nere i källaren. Men en dag söker Felix upp henne. De har gått i samma klass i flera år men aldrig pratat med varandra. Felix tillhör de coola, de som räknas, och han skulle aldrig få för sig att synas tillsammans med Hedda. Men nu behöver han henne. 

Av ren nyfikenhet följer Hedda med Felix hem till honom. Hon är så klart rädd att han driver med henne, speciellt när han uppmanar henne att inte bli rädd, inte skrika. Men det visar sig att han verkligen behöver Heddas hjälp. I sin garderob har han en liten pojke av trä, en marionettdocka som hamnat där efter att någon läst fram honom ur en bok. Det är ingen mindre än Pinocchio. 

Men nu kan Pinocchio inte ta sig tillbaka. Sidorna som han befann sig på när han blev framläst är sönderbrända. Men Pinocchio berättar värre saker. Innan han hittade sitt gömställe i Felix garderob hörde han den där fruktansvärda rösten som läste fram honom. Fast nu läste den änne värre saker. Om otäcka saker. Om odjur och vilddjur som dödar. 

Strax efter Heddas möte med Pinocchio får skolan veta att rektorn blivit överfallen, nästan dödad i sitt eget hem. Man vet inte vad som har hänt, men Hedda förstår att hon och Felix måste lite på det som Pinocchio berättade för dem. Och de måste göra något för att stoppa de monster som kommit till deras stad. 

Hatten av för Martin Olczak och hans Pojke av trä som är första delen i nya serien Fruktansvärda grejer. Jag kunde inte slita mig från boken utan var tvungen att sträckläsa. Mycket spännande och otroligt fantasifullt. Det här kommer garanterat att bli ny "måste-läsning" för alla på mellanstadiet. Jag längtar redan efter fortsättningen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar