fredag 31 maj 2024

Den osynlige

Länk till adlibris och bokus
Sam är en sån som ingen ser, som ingen lägger märke till. Han har inga kompisar, hans lärare brukar glömma bort honom och inte ens Sams föräldrar ägnar honom någon större uppmärksamhet. De är så upptagna med Sams småsyskon att mer eller mindre glöms bort även hemmavid. Sam önskar att han vore någon som man lade märke till. Tänk om han var bra på fotboll som Bubba i hans klass, eller om han var en av de populära som alla vill vara med. Då hade allt varit annorlunda.

En dag sticker Sam från skolan för att köpa godis i närbutiken. Han kan göra det, för ingen märker ändå om han olovligen går från skolan. Men butiken blir rånad under tiden som han är där och Sam blir enda vittne till händelsen. Det blir så klart snack om händelsen efteråt och Sam tvekar först om han ska berätta vad han såg. Rånarna hade ju trots allt vapen och det som hände var faktiskt väldigt skrämmande. Men så berättar Sam att han var där och såg allt. Det här väcker så klart klasskompisarnas nyfikenhet och Sam får berätta vad han var med om. Och för varje gång han får berätta sin historia kan han inte låta bli att brodera ut händelserna lite till och lite till. Snart har Sam fått det han önskat: allas blickar och uppmärksamhet är nu på honom. Men det får tyvärr oönskade konsekvenser.

Den osynlige av Petrus Dahlin är en nedstämmande berättelse om ensamhet och att känna sig utanför. Det är faktiskt rätt beklämmande att läsa om Sams tillvaro, men som tur är så slutar Den osynlige i en mycket hoppfullare ton. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar