fredag 24 maj 2024

Vi kommer ändå bara bli becknare

Länk till adlibris och bokus
Vi kommer ändå bara bli becknare är en vardagsskildring från förorten. Selma, Samir och Sebbe har hängt ihop sen förskolan. Nu går de i nian och de har lovat varandra att alltid hålla ihop, oavsett vad som händer. Men det händer grejer under vårterminen som berör såväl kompisarnas egna liv som deras relationer med varandra. Att bli kär i sin bästa vän är till exempel inte optimalt. Av rädsla för att förstöra något i vänskapen drar de sig istället undan från varandra. En klasskompis åker fast för ett brott och Sebbe tar på sig att lösa en skuld som denne har, något som leder in honom på helt fel vägar och som dessutom ökar avståndet mellan honom och barndomsvännerna. 

Varje kapitel växlar mellan att ge röst åt var och en av kompisarna och emellanåt får vi också ta del av läraren Leilas tankar om klassen och eleverna. Hon kämpar för att ge sina elever hopp och mål för framtiden så att de ska bli något och inte bara bli becknare. 

Det är skönt att få läsa en ortenskildring som håller en positiv ton, och inte fokuserar på all skit som händer (även om det så klart också finns med). Det är oundvikligt att inte jämföra med Yani, som ju också är en berättelse främst om vänskap och relationer mellan några niondeklassare och som också är en positiv berättelse. Tyvärr är Rihab Garcis skildring inte på långt när lika stark eller berörande som Nora Khalils böcker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar