måndag 5 augusti 2024

Mina brott, utbrott och sammanbrott

Länk till adlibris och bokus

Seb och Axel är bästa kompisar och går i samma klass på högstadiet. Seb har autism, Axel har adhd. I skolan hjälper de varandra, man kan säga att de kompletterar varandra. Seb hjälper Axel att komma ihåg saker som när lektionen börjar och vad han ska ha med sig, han är bra på att dämpa Axels impulser och försöker få honom att tänka i konsekvenser. Axel hjälper i sin tur Seb genom att med teckenspråk förmedla hur Seb ska bete sig i olika situationer och Seb har haft god nytta av att bara härma Axel i sociala situationer. 

Axel har lovat Max, som också går i deras klass, att sälja lite av sin adhd-medicin till honom. Max har läst någonstans att adhd-medcin har en centralstimulerande effekt som skulle kunna hjälpa Max att göra honom mer koncentrerad på prov till exempel. Och eftersom Max känner Alice som Axel är kär i och därmed kan få Axel att komma nära henne så tycker Axel att detta är en bra idé. Men det tycker inte Seb! Det funkar ju inte för Axel att ge bort och vara utan sin medicin dessutom är det olagligt att langa medicin så Seb kommer på en snillrik plan som ska hjälpa Axel.

Men Sebs lösning är måhända inte heller helt laglig och det här blir början på en trasslig soppa med flera olika lagbrott inklusive misshandel och det blir en minst sagt händelserik vecka för Seb och Axel.

Åsa Stenholms Mina brott, utbrott och sammanbrott är en varm och humoristisk berättelse om två kompisar som verkligen ställer upp för varandra. Vänskapen dem emellan och hur de hjälper och kompletterar varandra i sina funktionsnedsättningar är alldeles lysande beskrivet. Och för alla som inte har en NPF-diagnos erbjuder boken en värdefull inblick i hur någon med en autism-diagnos eller adhd-diagnos fungerar. 

 

torsdag 1 augusti 2024

Timglaset

Länk till adlibris och bokus
 Alba ligger på sjukhus med cancer. I flera veckor har hon legat i sjukhussängen med mamma vid sin sida. Hon har ont och hon är trött. Men så sveper ett mörker in i sjukhusrummet, det är ett mörker som är mörkare än något Alba sett tidigare. Och med mörkret försvinner alla Albas smärtor. Det är så skönt. Och sen blir allt vitt. 

När Alba vaknar upp igen ligger hon inte längre i sjukhussängen. Mamma är inte längre vid hennes sida. Istället möter en kvinna henne. Kvinnan förklarar att hon är rektor för Parentesen som Alba nu befinner sig i. Parentesen är som en slags förberedande inför Andra sidan. Alltså dit man kommer när man dör, som ett slags väntesal mellan livet och döden. När man är redo att lämna Parentesen får man genomgå en högtidlig ceremoni och gå vidare till den slutgiltiga döden. Alba får veta att var och en av alla människor har ett eget timglas med sand som rinner olika fort. När sanden har runnit ut är ens tid i livet förbi och man hamnar i Parentesen. Rektorn har koll på alla som kommer till Parentesen och hon har koll på deras timglas. Men Alba som får syn på sitt eget timglas ser ju att hon har sand kvar. Tiden har inte runnit ut än så vad gör hon då här? Den där magkänslan som Alba haft sen hon fick veta vart hon hamnat och som säger henne att något är fel blir bara tydligare och tydligare. Hon är inte färdig med sitt liv än. Hon måste ta sig tillbaka. Men hur gör man det? 

Timglaset av Karin Herou är en berättelse om döden. Men för den sakens skull blir det aldrig tungt eller jobbigt att läsa, utan tonen är mestadels lättsam och ter sig istället som en spännande berättelse och en kamp mot klockan för att Alba ska lyckas ta sig tillbaka till livet. Jag hade vissa förväntningar på Timglaset sedan förlaget sålt in boken som en modernare version av Bröderna Lejonhjärta (eller om det var Mio min Mio..) och till de höjderna tycker jag nog inte att boken riktigt når upp till. Men angeläget så klart med en bok om döden för barn.

Kusligt kollo

Länk till adlibris och bokus
Hilma ska åka på sommarkollo med bästisen Lea. Både Hilma och Lea har sett fram emot veckan på kollot, men samma dag som de ska åka blir Lea sjuk och måste stanna hemma. Hilma vill inte heller åka om inte Lea ska med, men efter lite övertalning från sina föräldrar går hon med på att åka ändå. 

Men det blir inga roliga dagar på kollot. Hilma får dela rum med bästisarna Nelly och Nadja som är dryga och otrevliga, riktiga mobbartyper som inte släpper in Hilma deras i gemenskap. Hilma känner sig allmänt utanför och längtar bara hem. Men så träffar hon en tjej, Sabina, och ett nytt hopp tänds inom Hilma. Sabina är också ensam och vill gärna bli Hilmas kompis. Men Sabina är inte den Hilma tror och vänskapen drar snabbt iväg mot ett mardrömsscenario.

Thomas Hallings Kusligt kollo är en sommarrysare av det småkusliga slaget. Storyn är aningens förutsägbar även om slutet sticker ut.