måndag 5 augusti 2024

Mina brott, utbrott och sammanbrott

Länk till adlibris och bokus

Seb och Axel är bästa kompisar och går i samma klass på högstadiet. Seb har autism, Axel har adhd. I skolan hjälper de varandra, man kan säga att de kompletterar varandra. Seb hjälper Axel att komma ihåg saker som när lektionen börjar och vad han ska ha med sig, han är bra på att dämpa Axels impulser och försöker få honom att tänka i konsekvenser. Axel hjälper i sin tur Seb genom att med teckenspråk förmedla hur Seb ska bete sig i olika situationer och Seb har haft god nytta av att bara härma Axel i sociala situationer. 

Axel har lovat Max, som också går i deras klass, att sälja lite av sin adhd-medicin till honom. Max har läst någonstans att adhd-medcin har en centralstimulerande effekt som skulle kunna hjälpa Max att göra honom mer koncentrerad på prov till exempel. Och eftersom Max känner Alice som Axel är kär i och därmed kan få Axel att komma nära henne så tycker Axel att detta är en bra idé. Men det tycker inte Seb! Det funkar ju inte för Axel att ge bort och vara utan sin medicin dessutom är det olagligt att langa medicin så Seb kommer på en snillrik plan som ska hjälpa Axel.

Men Sebs lösning är måhända inte heller helt laglig och det här blir början på en trasslig soppa med flera olika lagbrott inklusive misshandel och det blir en minst sagt händelserik vecka för Seb och Axel.

Åsa Stenholms Mina brott, utbrott och sammanbrott är en varm och humoristisk berättelse om två kompisar som verkligen ställer upp för varandra. Vänskapen dem emellan och hur de hjälper och kompletterar varandra i sina funktionsnedsättningar är alldeles lysande beskrivet. Och för alla som inte har en NPF-diagnos erbjuder boken en värdefull inblick i hur någon med en autism-diagnos eller adhd-diagnos fungerar. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar