torsdag 5 september 2024

I dina händer

Länk till adlibris och bokus
I dina händer börjar med att fjortonårige Billy skjuts till döds av sin jämngamla kompis Dogge på lekplatsen de lärde känna varandra när de var sex år gamla. Billy och Dogge kommer från olika områden, Dogge växer upp i Rönnviken, ett bättre ställt område där alla bor i stora villor och där de bra skolorna ligger medan Billy istället växer upp i Våringe, en kommun med flerfamiljshus, segregation och stökiga skolor. Men trots sina olika bakgrunder finner pojkarna varandra där på lekplatsen. Dogge dras till Billy och Våringe. Det är där de hänger mest. Redan på lågstadiet börjar de skolka och träffas på torget i Våringe där de regelbundet snattar och vandaliserar livsmedelsbutiken. Det är mycket som går snett tidigt i både Billys och Dogges liv, men de har varandra. Och ändå får deras vänskap ett brutalt slut.

Malin Persson Giolito blandar berättelsen om killarnas respektive uppväxter med brottsutredningen och det efterspel som sker efter skjutningen. Vi får läsa om den engagerade lokalpolisen som försöker göra vad han kan för killarna, vi får läsa om butiksägaren vars butik ständigt vandaliseras men som polisen aldrig har tid att prioritera.

Det är obehagligt och beklämmande att läsa Malin Persson Giolitos roman och samtidigt är det svårt att slita sig från berättelsen. I dina händer är en roman om föräldrar som sviker samtidigt som andra föräldrar kämpar för sina barn i ett samhälle som överger de som allra mest behöver stöttning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar