tisdag 22 mars 2011

Synvilla

Högstadiet är snart över, klassen ska bara göra en klassresa till Gotland innan sommarlovet äntligen börjar. Det kommer att bli den sista gemensamma grejen man gör tillsammans innan klassen splittras. De flesta har sett fram emot klassresan i månader, år till och med. Det har planerats, förväntningarna är höga. Outsidern Samuel räknar med att detta kommer att bli sista grejen han gör någonsin. I fickan på sin långa rock bär Samuel med sig en kniv. Han har inga planer på att återvända hem igen.

Svartrockaren Samuel är huvudpersonen i Synvilla av Karina Berg Johansson. Med sin långa rock och den svarta luggen som hänger ner i ögonen skiljer sig Samuel från mängden. Samuel bor tillsammans med sin farmor allt sedan hans mamma dog. Till och med hon tyckte att han var konstig och annorlunda och sökte hjälp hos en psykolog.

Samuel är berättaren och betraktaren. Han ser det som ingen annan ser och genom hans ögon får man följa det sociala spelet klasskamraterna sinsemellan. Med på resan är också Ika, mamma till Emelie. Genom att följa med på resan hoppas hon komma sin dotter lite närmare och ställa saker och ting till rätta mellan de båda. Hon ser Samuel på ett sätt som ingen annan gjort tidigare, och hon försöker att närma sig killen bakom den svarta luggen. Hon förstår att Samuel fortsätter med sitt avvikande beteende för att ingen förväntar sig något annat av honom. Titeln Synvilla är väldigt passande för boken, det är mycket som inte är som det ser ut att vara, inte bara Samuel bär på hemligheter, och det här är mycket spännande läsning. Redan från första sidorna vet man att Samuel planerar att ta sitt liv och man läser med förutsättningen att det kommer att sluta illa. Det är ett bra driv i berättelsen och trots en och annan klyscha så får berättelsen ett för mig oväntat slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar