lördag 2 juli 2011

Poetisk prosa av Margaret Wild

Margaret Wilds Jinx grep verkligen tag i mig då jag läste den. En gång är liksom Jinx skriven på lyrisk prosa, en form som jag gillar väldigt mycket. Och i En gång får man liksom i Jinx lära känna huvudkaraktären/-karaktärerna på ett mer nyanserat vis genom att Margaret Wild även gör nedslag i närstående personers liv.

Berättelsen utspelar sig i Australien. Bram, Al och Gabe är festfixarna som specialiserat sig på att hålla feta ff-fester utan att vare sig grannar eller föräldrar märker något. Gabe är den snyggare av dem. Han är medveten om den attraktion han utövar på det motsatta könet och utnyttjar också detta friskt. Samtidigt vill han träffa någon som kan se bortom hans utseende, se även den person som han är på insidan. På en av festerna som killarna anordnar dyker Helen upp. Helen är ingen skönhet, men hon har ett bländande leende och en förmåga att se in i folks hjärtan. Gabe och Helen tillbringar hela kvällen och natten tillsammans vilket får långtgående och avgörande konsekvenser för dem båda.

En gång är en fin och lågmäld berättelse om att ta itu med livets svårigheter, hantera de val man gör och de svek man oundvikligen utsätts för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar