torsdag 8 september 2011

Meningen med livet

Janne Tellers bok Intet börjar med att Pierre Anton bestämmer sig för att sluta gå till skolan eftersom man ändå inte lär sig något av mening i skolan. Ingenting betyder något, och finns det inget som inte betyder något så finns det inte heller någon mening med att bry sig om någonting.

Pierre Anton flyttar upp i ett plommonträd och från trädgrenarna ropar han ut till sina före detta klasskamrater att allt saknar betydelse och att det inte finns någon mening med något. Klasskamraterna i 7 A blir alla upprörda och provocerade av Pierre Antons uttalande. Klart att det finns en mening med något! Och klart att det finns något som har betydelse! Man bestämmer sig för att samla ihop saker av betydelse i en hög för att bevisa för Pierre Anton att det visst finns betydelse här i världen. Var och en i klass 7 A går med på att ge upp något av betydelse och placera det på högen. Den som är tvungen att ge upp något får också lov att bestämma vad nästa person ska lägga på högen, men snart har jakten på mening och betydelse eskalerat till någon form av hämndspiral som snurrar snabbare och snabbare.

Intet är en rätt otäck berättelse som ställer livets stora frågor på sin spets. Tack vare Intets berättarjag Agnes, får språket en rätt så naiv ton och det förstärker upplevelsen av att det är utifrån en 13-årings perspektiv som berättelsen förmedlas. Det finns mycket att diskutera kring den här boken som dessutom är rätt snabbläst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar