fredag 9 september 2011

Boom!

Mark Haddon ligger bakom det här humoristiska äventyret som delvis utspelar sig flera tusen ljusår från vår egen galax. Boom! handlar om Jim, en helt vanlig kille som lever ett helt vanligt liv. Boken börjar när hans illaluktande storasyster Becky en dag berättar för Jim att hon har hört lärarna på skolan diskutera att placera honom i specialskola för problembarn. Nog för att Jim inte är skolans skarpaste kille eller någon av lärarnas favorit, men att han låg så risigt till hade han ingen aning om. Det här är allvarliga grejer och Jim vill absolut inte placeras på någon specialskola. Men går det att lita på att Becky talar sanning? Jims bästa kompis Charlie kommer på att man kan avlyssna lärarna i personalrummet när de ska ha lärarmöte. Om de inte diskuterar Jim på mötet så borde allt vara i sin ordning och Jim kan slappna av och fylla Beckys mc-hjälm med majonnäs som hämnd.

Charlie lyckas smuggla in en avlyssningsapparat i lärarrummet och själv gömmer sig Jim och Charlie i en skrubb på skolan för att kunna lyssna vad som sägs under lärarnas möte. Det sägs ingenting om Jim, men däremot så upptäcker Charlie och Jim att lärarna pratar med varandra på ett besynnerligt språk. Kan det vara så att lärarna går en kvällskurs i mongoliska? Eller är de bankrånare som måste tala med kodspråk? Jim och Charlie bestämmer sig för att gå till botten med det hela och efter visst luskande och spionerande står sanningen klar för dem. Lärarna är utomjordingar!

Upptäckten tar med Jim och Charlie på ett hisnande äventyr ända bort till Skyttens elliptiska dvärggalax. Men killarna måste se upp för det är inte helt igenom fredliga utomjordingar de har att göra med.

Boom! är riktigt rolig och jag läser boken med ett leende på läpparna mest hela tiden. Det är fart och fläkt i handlingen och jag kan tänka mig att den här boken skulle kunna lämpa sig för högläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar