måndag 24 oktober 2011

Små munsbitar av skräck

Argasso ger ut läsvänliga böcker med spännande och fängslande berättelser. Inför Halloween har jag botaniserat bland de lite mer kusliga och spökliga böckerna och hittat några riktigt blodiga hemskheter.

Charles Butler är författaren bakom Den blodiga handen. Megs hand blir riktigt illa tilltygad när hon attackeras av en hund. Med sin hand fast i hundens käftar tappar Meg balansen, ramlar och slår i huvudet. När hon vaknar igen befinner hon sig på ett sjukhus. Läkarna berättar att hennes hand var alltför illa skadad för att de skulle kunna rädda den. Men man har istället lyckats transplantera en hand från en annan flicka som omkom i en bilolycka. Megs rehabilitering går snabbt, läkarna förvånas över hur snabbt det går och är mer än nöjda med resultatet. Men ganska så snart börjar Meg upptäcka att handen liksom lever ett eget liv. Den gör saker som hon inte själv kan styra och Meg blir besatt av att ta reda på vems handen en gång har varit. Det är något som handen vill, men vad?


Att drömma att man blir jagad är en vanlig mardröm för många. Chris Powling använder temat i Trasdockan. Robbie och Trask var en gång i tiden oskiljaktiga men nu har Trask blivit Robbies värsta fiende. Som liten får Robbie en trasdocka som hans mamma hittat på vinden. Robbie blir genast förtjust i den slitna gamla dockan som han döper till Trask. Liksom de andra barnen i klassen, som har med sig sina dockor och gosedjur till skolan, så tar även Robbie med sig Trask. Men allt eftersomm de andras dockor får sina klänningar sönderrivna och nallarna sina ögon bortsprättade, så slutar de andra ta med sig sina leksaker till skolan. Robbie som börjar känna sig för gammal för att ta med sig leksaker till skolan låter till sist även Trask stanna hemma. Men Trask fortsätter att följa med Robbie till skolan och Robbie börjar känna sig väldigt olustig till mods. Hur mycket han än låser in Trask, eller spikar fast Trask, eller förstör Trask, så hamnar han till sist vid Robbies sida. Till slut tar Robbie till drastiska metoder och skickar den slitna dockan i ett paket till Australien. Tiden går och Robbie är lyckligare på länge. Men Trask har inte glömt Robbie, och han är på väg hem...

Gravjord av E.E Richardson börjar med att Darrens allra bästa kompis Luke omkommer i en olycka. Darren blir både chockad och ledsen och han skulle kunna göra vad som helst för att få tillbaka sin kompis igen. Och kanske finns det ett sätt. Darren erinrar sig vad hans granne Tok-Mary en gång berättade för honom, att man med hjälp av en gravdocka kan locka tillbaka de döda. Darren lovade att hjälpa Tok-Mary tillbaka till livet efter att hon gått bort, ett löfte som han aldrig hade planer på att infria, men nu skulle gravdockan kunna komma till användning. Darren letar upp gravdockan i Tok-Marys förfallna hus och utför de ritualer som behövs. Men det är inte Luke som väcks till liv, istället manar Darren fram ondskefulla krafter som nu kräver hämnd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar