måndag 21 november 2011

En hemlig vän

Henrietta och hennes mamma bor inte längre tillsammans med Henriettas pappa i det stora huset på landet, istället har de flyttat in i en lägenhet i stan. Mamma har fått nytt jobb och är borta hela tiden, Henriettas nya klass är inget kul och i huset de flyttat till bor det bara gamla människor. Henrietta känner sig ensam i sin nya klass och övergiven av sina föräldrar. Kan det bli mycket värre än så? Ja, tydligen så kan det det. Henrietta blir av med sina nycklar och hennes mamma fixar så att Henrietta får vara hos grannen tant Ellen efter skolan. Men tant Ellen verkar jättevirrig och Henrietta struntar helt enkelt att gå dit. Istället hittar hon upp till Herr Wallgren som bor på översta våningen. Herr Wallgren är lite mystisk, men han är åtminstone väldigt snäll.

Något annat som är mystiskt i huset är de där gungorna på gården som tydligen ska vara livsfarliga. Henrietta har blivit tillsagd att hålla sig borta från dem, och blir väldigt förvånad när hon märker att en liten flicka med röd toppluva brukar leka våldsamt med gungorna. Flera gånger försöker Henrietta varna flickan för gungorna, men flickan lyckas alltid försvinna spårlöst. Vem är hon?

En hemlig vän är Katarina Genars debutbok som är en smygande och gåtfull berättelse om Henrietta och hennes nya grannar. Men framförallt är detta en historia om Henriettas ensamhet och hur hon upplever sina föräldrars skilsmässa. De mystiska inslagen i berättelsen tillför ett bra driv, språket flyter lätt och gör En hemlig vän till en mycket trevlig läsupplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar