onsdag 4 januari 2012

Vi och dom

Bali Rai har skrivit ännu en bok på temat rasism och främlingsfientlighet. I Vi och dom kastar Bali Rai om rollerna och låter en vit kille utsättas för rasistiska påhopp av asiatiska killar. Med detta grepp vill Bali Rai betona att rasism och främlingsfientlighet inte handlar om hudfärg utan om inskränkthet och brist på acceptans av personer som ser annorlunda ut eller beter sig annorlunda än du själv.

David har flyttat till ett nytt område och börjar på en ny skola. Han är van vid att vara den nya killen på skolan eftersom han och hans mamma genom åren ofta fått flytta för att hålla sig undan Davids kriminelle och våldsamme far. Alltså ser David inget konstigt i att så många tittar på honom de första dagarna i skolan. Men rätt så snart märker David att han är så gott som den ende vite killen på skolan, som ligger i ett område där många familjer med asiatisk bakgrund bor. Det spelar ingen roll att David blir kompis med Faz och att han är grym på fotboll, killarna som trakasserar David ger inte upp och snart nog mynnar de hårda orden ut i handgemäng.

Jag har tidigare bland annat läst Sprickan av Bali Rai, även det en lättläst bok från Argasso om främlingsfientlighet, och jag tycker att Rai är skicklig på att skriva lättläst så att det ändå griper och berör läsaren. Jag hoppas att, och tror att, Rai kommer att fortsätta skriva liknande böcker på temat rasism och främlingsfientlighet. Det märks tydligt att ämnet ligger författaren varmt om hjärtat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar