torsdag 16 februari 2012

Bruised

Siobhán Parkinson är en av Irlands mest berömda barn- och ungdomsboksförfattare och hon har vunnit flera priser för sina böcker. Bruised handlar om två syskon vars pappa inte vill veta av dem och vars alkoholiserade mamma inte längre är kapabel att ta hand om vare sig själv eller sina barn.

14-årige Jonathan är den som får ta allt vuxenansvar för sin lillasyster Julie när hans mamma inte längre klarar av det. Det viktigaste är att deras lilla familj utåt sett verkar fungera och att skolan inte anar oråd och kontaktar de sociala myndigheterna. För dels vill inte Jonathan hänga ut sin mamma och dels finns risken att Jonathan och Julie i så fall placeras i olika hem, vilket för Jonathan hade varit samma sak som att svika sin syster.

Jonathan har tidigare flera gånger funderat på att rymma hemifrån, men han har hittills avfärdat dessa tankar då han inte vill lämna sin lillasyster med mamman, och att ta med sig Julie är ingen bra idé. En åttaåring är för liten för att vara på rymmen. Men när deras mamma får spel och ger Julie en örfil inser Jonathan att han fått nog. Han packar en ryggsäck, lämnar sin däckade mamma på vardagsrumsgolvet och ger sig av tillsammans med Julie. Men att vara på rymmen är inte helt lätt när man inte har några pengar och en åttaåring att hålla i handen. Och Jonathan känner sig till slut tvingad att trots allt svika sin lillasyster och överge henne.

Bruised är en konstnärligt och mycket välskriven bok. Jonathan som är bokens jag har en träffsäker humor och flera gånger under läsningen skrattar jag högt, den mörka handlingen till trots. Språket innehåller mycket irländsk slang, vilket dock kan göra att man hänger upp sig på vissa ord under läsningen, men samtidigt är Bruised indelad i korta stycken, så boken blir aldrig tung att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar