onsdag 15 februari 2012

Jakten på WondLa

Tony DiTerlizzi är en av författarna bakom den populära fantasyserien Spiderwick. Jakten på WondLa är första delen i en ny serie som drar mer åt sci fi-hållet.
Eva Nio har under hela sitt 12-åriga liv aldrig träffat på någon annan människa. Hon är uppvuxen i en underjordisk bunker med en robot som enda sällskap. Denna robot, Modr, har ensam uppfostrat Eva och med hjälp av simulatorer och hologram tränat och försökt förbereda Eva på att en dag bege sig upp till jordens yta och söka reda på andra människor. Men när en farlig varelse en dag inkräktar på deras bostad och totalförstör deras hem, tvingas Eva Nio upp tidigare än beräknat och det landskap och liv hon möter på ytan liknar inte alls den värld hon tränats för att möta.

Det tycks som att Eva Nio är den enda människan på en för henne främmande planet. En av få saker som Eva har som bevis på att det åtminstone har funnit andra människor på planeten tidigare, är en platta med en bild föreställande en flicka och en robot som går hand i hand. På plattan går det att utläsa bokstäverna WondLa och till denna bild sätter Eva sitt sista hopp om att finna någon som ser ut som hon själv. Tillsammans med Modr och en varelse vid namn Rovender beger sig Eva Nio på jakt efter WondLa. Under resans gång möter hon fantastiska varelser av såväl vänlig som illasinnad natur, och mer än en gång råkar Eva Nio riktigt illa ut, för varelsen som inkräktat och förstört Evas underjordiska hem är fortfarande på jakt efter henne.

Jakten på WondLa är en ödesmättad berättelse, vars stämning förstärks av bokens dova illustrationer. Det är en tämligen tjock roman, drygt 470 sidor, men jag upplever ändå boken som rätt så luftigt skriven och språket är inte speciellt komplicerat. Till Jakten på WondLa finns en interaktiv karta på wondla.com som man ska kunna kika på med hjälp av illustrationer i boken och en webbkamera. Jag får det tyvärr aldrig att fungera, men det är en kul idé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar