fredag 9 mars 2012

Resten får du ta reda på själv

Resten får du ta reda på själv är Lauren Olivers debutroman som hon, enligt eget påstående skrev på sin Blackberry till och från jobbet på ett stort amerikanskt bokförlag. I USA har boken gjort succé och legat på bestsellerlistor och då filmrättigheterna blivit sålda så är det nog inte helt omöjligt att räkna med en filmatisering så småningom.

Samantha Kingston, eller Sam som hon kallas, tillhör de populäraste av de populära på Thomas Jefferson High och kommer således undan med det mesta hon tar för sig i och på skolan. Hon och hennes kompisar har första tjing på bästa parkeringsplatserna, bästa bordet i matsalen och, så klart, skolans snyggaste och coolaste killar.

Det är fredagen den tolfte februari. Fredagen innan alla hjärtans dag, amordagen och på Thomas Jefferson High ger man enligt traditionen rosor till sina kompisar eller till någon man gillar. Stämningen, förväntningarna och förhoppningarna hos de flesta på skolan är höga. Och ju fler rosor man får desto populärare anses man vara. Men trots ett helt fång av rosor i sin famn vid skoldagens slut så utvecklar sig kvällen inte riktigt som Sam har tänkt sig. Kvällens fest urartar och på vägen tillbaka hem tar Sams liv abrupt slut i ett vägdike.

Sam hinner förnimma en intensiv smärta innan allt blir svart. Men sedan ringer väckarklockan igen och fredagen den tolfte februari börjar om. Sam tror till en början att allt bara varit en otäck dröm, men hon inser snart att orsak och konsekvens går hand i hand och att sådant hon säger eller gör påverkar även andras liv. Tillfälligheter kan ändra på och få avgörande betydelser för dagens händelseutveckling och Sam måste se till att ge slumpen en hjälp på traven. Det tar dock ett tag för Sam att inse exakt vad som egentligen är viktigt och spelar någon roll och att hon själv behöver ändra på vissa mönster.

Resten får du ta reda på själv är en maffig bok om hela 475 sidor. Sju gånger får Sam återuppleva fredagen den tolfte februari och någonstans i mitten tycker jag det börjar bli lite tjatigt, men när Sam väl börjar inse vad hon behöver göra för att slippa återuppleva samma dag börjar mitt engagemang för berättelsen åter ta fart och jag känner ett större sug efter att läsa. Jag trodde att det här skulle vara en mycket mer romantisk bok, men Resten får du ta reda på själv är snarare mer utav en utvecklingsroman. Jag hade nog lite för höga förväntningar på den här romanen, så mitt samlade intryck är rätt ljummet. Dessutom så är boken dåligt korrekturläst och översättningen flyter inte helt tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar