tisdag 13 mars 2012

Siege!

Ivans vardag och trygga hemmiljö förvandlas i ett slag till en dramatisk skådeplats när tyskarna närmar sig Leningrad 1941. Familjen splittras när Ivans pappa hastigt skickas ut i kriget och Ivans mamma får tjänstgöra på sjukhuset i stan. Men medan många flyr Leningrad så vägrar Ivan och hans äldre syster Vanya lämna sin mor och sin stad, trots att deras mamma vill skicka iväg syskonen innan Leningrad blir helt avskuren från omvärlden. Istället får syskonen ansvaret för sin lillebror Sascha och läsaren får följa deras allt svårare kamp för överlevnad i den belägrade staden. Det finns ingen elektricitet, den ryska vintern har slagit ett bitande grepp om Leningrad, matförråden i staden sinar och ständigt faller de tyska bomberna över staden.

Snart nog börjar människor i stan dö av svält och eftersom det knappt finns någon som kan ta hand om de döda kropparna låter man dessa ligga kvar på gatorna. Till slut blir Vanyas och Ivans bror Sascha så försvagad av svälten att även han dör. Syskonen är överens om att han absolut inte ska läggas i en anonym massgrav tillsammans med andra, så istället bestämmer de sig för att begrava Sascha under ett träd vid deras sommarställe. Men för att göra det måste de först smyga sig ut ur stan och där lurar tyskarna.

Ann Jungmans Siege! gör ett nedslag i historien under tyskarnas belägring av Leningrad 1941. Barrington Stoke står bakom utgivningen av Siege! som är en hyfsat lättläst bok och Jungman lyckas teckna ett rätt nyanserat porträtt av syskonparet i denna historiska berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar