fredag 20 april 2012

Darkside

Darkside av Tom Becker blev jag sugen på att läsa redan för ett par år sedan när en kollega till mig bokpratade om den på en gemensam bokpratsturné. Boken har sedan dess hängt kvar i minnet, och när jag nu började läsa boken så gick det snabbt. Man kastas direkt in i handlingen som utspelar sig i den mörka dystra värld som kallas Darkside.

Parallellt med det London vi känner till finns en annan stad, ett mörkare, dystrare och mer ondskefullt London. Denna sida av London går under namnet Darkside och uppträder i en smutsig 1800-talsskrud som befolkas av allehanda ljusskygga varelser. Ättlingar till Jack the Ripper styr Darkside och det är endast ett fåtal personer i vår värld, även kallad Lightside, som känner till dess existens.

Jonathan mer eller mindre kastas in i den här världen efter att hans pappa återigen blivit så sjuk att han hamnat på mentalsjukhus. Jonathan som börjar rota bland faderns saker stöter på Darkside och börjar förstå varför han så ofta drabbas av sinnessjukdom. Dessutom går det upp för Jonathan att pappan i alla år har ljugit om hans mammas existens. Under tiden som Jonathan försöker lära sig mer om faderns hemligheter blir han varse skumma typer som förföljer honom. Det visar sig vara troféjägare från Darkside som fått i uppdrag att kidnappa honom. Den enda som kan hjälpa Jonathan i Darkside är hans pappas gamla vän Carnegie, som när Jonathan äntligen får tag på honom, visar sig vara en fruktad varulv.

Darkside innehåller kusligt levande miljöbeskrivningar och har en väldigt spännande story. Berättelsen och skildringarna i boken är fängslande, men kan ändå kräva en del av sin läsare, för även om Jonathan är huvudpersonen i Darkside så presenteras minst två personer till ur vilkas synvinkel vi får följa händelseförloppet. Boken är första delen av fyra och även om berättelsen får ett uppklarat slut så ges en tydlig hint åt att Jonathan kommer att återvända till Darkside.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar