torsdag 19 april 2012

Exit Oz

Catherine Forde har varit med om något liknande den händelse hon berättar om i Exit Oz. Hennes söner hade en majssnok som försvann ner genom handfatets översvämningsskydd och utifrån denna händelse skrev Forde sedan Exit Oz.

Declan och hans depprockare till storebror Gabe har delad vårdnad om en majssnok som de döpt till Oz. Bröderna älskar sin orm lika mycket som de avskyr varandra och det är egentligen det enda de båda har gemensamt. Det och att äckla sin mamma med pinkisar, det vill säga de små frysta rosa musungarna som Oz ska ha att äta en gång i veckan. 

Då Oz håller på att ömsa skinn ska killarna ge ormen ett bad för att han lättare och snabbare ska kunna ta sig ur sitt gamla skinn. Dec har hällt upp vatten i en gammal skål, men Gabe fyller istället handfatet ibadrummet med vatten, och när bröderna börjar bråka om vem av dem som ska bada Oz tar ormen tillfället i akt och slingrar sig ned genom handfatets översvämningsskydd. Detta får konsekvensen att deras mamma vägrar att använda badrummet och måste springa över till grannarna varje gång hon behöver använda toaletten. Både Dec och Gabe är helt förkrossade. Gabe skriver dödslåtar till Oz ära, men Dec ger inte upp hoppet så lätt och bestämmer sig istället för att gillra en pinkisfälla åt Oz.

Exit Oz är en humoristiskt skriven bok som vänder sig direkt till läsaren. Det är bra flyt och driv i texten och dessutom så får man lära sig en hel del om ormar i den här charmiga berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar