onsdag 25 april 2012

Huset där humlorna bor

Stefan Castas Huset där humlorna bor är en vårig berättelse med inslag av mystik som ger mig lite av en Maria-Gripe-känsla.

Myra Johanna är ett ensambarn och bor med sin mamma en bit från samhället med den storslagna naturen med ängar och en sjö alldeles utanför dörren. Närmsta granne är ett stort pampigt hus som går under namnet Jungfruhuset och som ligger på en holme i sjön. Jungfruhuset huserades senast av den märklige Humlekungen men är numera övergivet. Ryktet säger att Humlekungen, vars namn kommer av hans stora passion för humlor, till sist blev så galen att han gick och dränkte sig själv och allt sedan dess har huset stått tomt.

Men en kväll, en av de sista bleka mörka vinterdagarna, ser Myra Johanna hur det återigen lyser i fönstren i huset på holmen. När Myra Johanna ror över för att undersöka saken är hon givetvis rädd för vad som kan finnas i det stora ensliga spökhus som stått övergivet så länge, men Myra Johanna har samtidigt en känsla av att det som väntar där inne inte kommer att vara något som är farligt. I köket i jungfruhuset träffar Myra Johanna på Humlekungen och hans humlor för första gången. Humlekungen blir Myra Johannas nye vän som hon räknar vårtecken tillsammans med och Myra Johanna hjälper Humlekungen med hans experiment att odla humlor och att göra om hela jungfruhuset till ett enormt humlebo.

Det jag funderar mest på efter att ha läst ut boken är huruvida Humlekungen verkligen finns eller om han bara är påhittad av Myra Johanna? Morgon, Myra Johannas låtsashund skulle kunna antyda att hon även hittat på Humlekungen och jag tycker att Morgon blir mer osynlig i berättelsen ju bättre Myra Johanna lär känna Humlekungen.

Hur som helst så gillar jag Huset där humlorna bor mycket. Casta skriver med ett poetiskt vackert och målande språk. Här finns en del avancerade ordval för att vara en hcf-bok och för att läsa boken på egen hand bör man nog vara en duktig läsare. Jag tror dock att denna bok skulle funka alldeles ypperligt för högläsning.

Tack Booked för rescensionsexet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar