tisdag 29 maj 2012

Affektion

Martin Jerns Affektion är obehaglig läsning men är samtidigt en bok som suger tag i en. Affektion beskriver en hård, rå verklighet där jakten på att fly det som varit och strävan efter bekräftelse aldrig upphör.

Kate är sexton år när hon lämnar hemmet i Helsingborg för att bo hos storasyster Kelly i Malmö. Kate är på flykt från familj, från skola, dåliga rykten - det mesta egentligen, men framför allt är hon på flykt efter att nakenbilder på henne spridits på nätet, och det är antingen före detta pojkvännen Henke eller före detta bästisen Ali som ligger bakom spridningen.

Vi får lära känna Kate genom att växelvis få hänga med i hennes nya tillvaro i bland annat Malmö med uteliv, fester och killar och genom tillbakablickar får vi ta del av Kates uppväxt med till viss del avsaknad av bekräftelse och kärlek från storasyster och mamma. Pappan lämnade familjen på ett tidigt stadium, men en gång i tiden var man nog en lycklig familj, åtminstone tror Kate det. Istället tyr sig Kate till Ali som går i samma klass. Ali är tuff och hård och tillsammans triggar tjejerna varandra att testa gränserna. När tjejerna är tolv år dricker de alkohol för första gången, sommaren mellan 7:an och 8:an förlorar de oskulden med samma kille. Men det är Emmas kalas i 6:an, eller om det möjligtvis var ett party, som är själva vändpunkten i Kates och Alis liv. Under en kurragömmalek låser Kate och Ali in Zara i frysboxen. Misstag eller inte, händelsen kommer för alltid att följa Kate. Och varken alkohol, sex eller knark kan hjälpa Kate att fly undan minnet av det som hände.

Jern har skrivit en smärtsam och träffsäker skildring av en trasig och destruktiv tonårstjej som trots en avtrubbad hård yta ändå vill få närhet, kärlek. Affektion. "Om det inte gör ont är det inte på riktigt." säger Kate och i vissa stycken gör det verkligen ont att läsa Kates ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar