torsdag 31 maj 2012

Min syster är i tusen bitar

Jamie hade en gång två storasystrar, de fem år äldre tvillingarna Jasmine och Rose. Men när Jamie är fem år dör Rose i en terrorattack utförd av en grupp islamister i London. Hon sprängs i tusen bitar och Jamies familj slås i minst lika många bitar. Alltsedan dess har Rose bott i en urna på spiselkransen eftersom Jamies pappa inte kan förmå sig att släppa taget om den förlorade dottern. När till slut Jamies mamma får nog av Jamies pappa som begravt sig helt och hållet i sorgen, spriten och minnet av Rose, överger hon familjen för en ny man. Jamie, Jasmine och pappa flyttar från London till The Lake district för att börja om på nytt och komma bort från Londons många muslimer som pappan kommit att hata. Men utan mamman, som varit den enda som kunnat hålla ordning på Jamies pappa, sjunker pappan ännu djupare ner i sin sorg och alkoholmissbruk.

När Jamie får frågan om han inte saknar sin syster svarar han alltid ja, vad annars kan han säga, men sanningen är den att han inte har gråtit sedan Rose dog och han minns inte heller speciellt mycket av henne. Men han vet att han borde sörja henne. Alla andra gör ju det. Men Jamie bryr sig mycket mer om sin katt Roger, Spindelmannen och att försöka få mamma att komma tillbaka. Och Sunya så klart. Sunya med de glittrande ögonen som sitter bredvid honom i nya klassen. Sunya är hans enda vän, men henne håller han hemlig för sin pappa. Aldrig att han skulle våga berätta hemma att han blivit vän med en muslim! Det är alltså inte nog med att Jamie har dåligt samvete för att han inte sörjer Rose, den nya vänskapen får dessutom Jamie att känna sig som att han sviker sin far.

Annabel Pitchers debutbok Min syster är i tusen bitar är stark och engagerande. Föräldrarnas sorg och det ständigt närvarande minnet av Rose har lagt sig som ett kvävande lock över familjen och varken Jamies mamma eller pappa kan förmå sig att se de två barn som finns kvar i livet. Liksom i Boynes Pojken med randig pyjamas, ställs allt på sin spets när berättelsen skildras utifrån barnets perspektiv och skildringen av en trasig familj blir desto mer påtaglig. Trots den dystra stämningen hemma, mobbingen i skolan och känslan av att vara osynlig inför sina föräldrar så ger Jamie aldrig upp hoppet om att allt ska bli bra igen men hur bedrövligt det än blir, så lyckas Pitcher undvika att bli för sentimental. Enda gången jag tycker att det börjar bli lite sliskigt är när Jasmine och Jamie ställer upp i en talangtävling, i hopp om att återförena sin mamma och pappa, men Pitcher spräcker raskt den sentimentala bubblan och tar ner berättelsen på jorden igen.

Min syster är i tusen bitar är en bok om fördomar, sorg och saknad och oj oj oj vad bra den är! Det bjuds in till tårkalas i slutet, så fram med näsduken. Hittills är Pitchers debut den bästa ungdomsbok jag läst i år. Högsta betyg!

1 kommentar:

  1. Nu har även jag äntligen läst den här - och jag håller med dig på alla punkter!

    SvaraRadera