tisdag 22 maj 2012

Rysligheter

Ulf Sindt ligger bakom Spökboken och Vampyrboken, två enkla böcker som är en blandning mellan fakta och läsebok. Båda två är lätta att läsa för den som fått lite fart på sin läsning och bjuder på fängslande läsning som får det att gå kalla kårar längs ryggen.

Spökboken går kort igenom spöken som företeelse och presenterar därefter den ena spökhistorien efter den andra. Varje spökhistoria tar upp ett visst spökfenomen, till exempel berättas det kusliga historier om poltergeist, gengångare och vålnader. Men Spökboken innehåller också rysliga berättelser om rasslande kedjor, varsel och spöken som fastnat på fotografier.

Vampyrboken är vampyrernas motsvarighet till Spökboken. Den har samma upplägg som Spökboken med enkel fakta och kusliga berättelser som väver in denna fakta och sätter den i ett sammanhang. Men Vampyrboken tycker jag är snäppet läskigare. Här finns till exempel avsnitt som berättar hur man bäst dödar en vampyr (medelst halshuggning, hjärtklyvning eller slå en spik i vampyrens huvud) som illustreras med svartvita bilder. Men Vampyrboken är intressant läsning också och jämför bland annat den ursprungliga vampyren med dagens populärkultursvampyr. Och givetvis får man läsa om greve Dracula och legenden om grevinnan Bathory som har hjälpt till att forma vår bild av vampyren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar